Nem könnyű azonban a rohanó hétköznapokban időt szánni a minőségi ételek sütésére, főzésére. A hétvégén inkább pihennénk, együtt lennénk azokkal, akiket szeretünk. Jó hír, hogy a sütés-főzés és a relaxálás nem zárja ki egymást. Egy korszerű, praktikus sütővel gyorsan készíthetjük el a legfinomabb ételeket, szeretteink legnagyobb örömére. Ehhez csupán néhány extra funkcióra van szükségünk.

Az automata sütési programok működése

Akár az internetről, akár a nagymama szakécskönyvéből lessük el az ételek elkészítésének fortélyait, a sütési idő általában meg van adva. Azonban gyakran előfordul, hogy az előírások ellenére a receptben szereplő idő alatt nem készül el a sütemény, vagy kiszárad a hús. Ennek számos oka lehet, például hogy más típusú sütőnk van, mint ami a leírásban szerepel.

Épp ezért érdemes beépített, receptkönyvvel, vagyis automata sütési programmal ellátott készüléket választanunk. Ebben az esetben elég csupán az általunk készített étel típusát betáplálni a sütőbe. A készülék ennek megfelelően választja ki a sütés hőfokát, valamint a sütési időt. Nekünk nincs más dolgunk, mint élvezni a családdal, barátokkal töltött szabadidőt.

A sütő a takarítást is elvégzi helyettünk

Minden ebéd, baráti vacsora, családi buli egyik legkellemetlenebb része a takarítás. A sütők belső terének tisztítása sok szempontból nehéz feladat. A makacs, zsíros szennyeződések eltávolítása a nehezen elérhető helyeken nem egyszerű. Kivéve, ha öntisztító funkcióval is felszerelte a gyártó a sütőnket. Az onlineMárkaboltok készülékei között számos ilyen modellt találunk.

Ezek a sütők különféle módon könnyítik meg a takarítást. A pirolitikus készülékek 500 fokra melegítik fel az üres sütőteret, így a szennyeződések könnyen eltávolítható porrá égnek. A katalitikát alkalmazó sütők belső terét egy speciális bevonattal kezelték. Ez a zsír szerkezetét megváltoztatva könnyíti meg az odaégett ételek letakarítását. Emellett hidrolitikusan is fellazíthatjuk a makacs zsírfoltokat a sütőtérben, a vízgőz segítségével.

Grill, gratinírozás – további extrák az ínycsiklandó fogásokért

Ha szeretnénk gyorsan és egyszerűen olyan ételeket készíteni, amelynek csodájára jár az egész társaság, hívjuk segítségül a sütőnket. A korszerű készülékekben grillezhetünk, így akár télen is élvezhetjük az ízletes, szaftos húsokat. 

A gratinírozó program segítségével ropogós finomságokat készíthetünk, a gőzfunkció pedig egészségesebbé teszi ételeinket. Érdemes tehát utánanéznünk az extra funkcióknak, mielőtt sütőt választunk.