A Premier League számtalan izgalmat kínál

Nem túlzás azt állítani, hogy az angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokság, a Premier League, a világ egyik legnépszerűbb, ha nem legnépszerűbb bajnoksága. Minden egyes csapat mögött hatalmas globális közösség áll már és hétről-hétre a Premier League meccsei a legnépszerűbbek az online fogadás világában is. Természetesen az euroliga foci vagy éppen a BL szintén nagyon népszerű, de ugye azok nemzetközi sorozatok, az egyes országos bajnokságok világában a Barclays Premier League néven is futó liga egyértelműen a legnépszerűbb. 1992-ben jött létre a Premier League, amikor az akkori elsőosztályú angol labdarúgó-bajnokság úgy döntött, hogy elválik a teljes szövetségi bajnoksági rendszertől. A Premier League csapatok száma 20, ezek a csapatok kétszer játszanak egymással egy szezonban, általában szombaton és vasárnap, és a Premier League meccsek általában augusztustól májusig mennek.

A bajnokság indulása óta szám szerint 50 csapat vett részt a bajnokság küzdelmeiben, a Premier League top scorers, azaz a legjobb góllövők pedig egyben a világ legjobb csatárainak is számítanak. Annak ellenére, hogy egyébként már lement 29 szezon a bajnokságból, mindössze hét csapat tudott bajnoki címet nyerni:

– a Manchester United 13,
– a Chelsea 5,
– a Manchester City 5,
– az Arsenal 3,
– a Blackburn Rovers,
– a Leicester City és a
– Liverpool pedig 1-1 alkalommal.

A világon a legtöbb a PL meccsei érnek el, potenciálisan akár 4,7 milliárd ember is nézhetné a meccseket ha akarná, és hétről-hétre az online fogadás világában sok százmillió fontnyi fogadást tesznek fel a meccsekre. Ez bőven több, mint amit mondjuk az euroliga foci vagy BL foci kapcsán megjátszanak a fogadók.

A Premier League csapatok és meccsek rekordjai

Az átlagos nézőszám a Barclays Premier League meccsein megközelíti a 40 ezer főt, amivel a második legnézettebb bajnokságnak számít Európában és a világon ez a labdarúgó liga, az első helyezett a német Bundesliga, ahol 44 ezer fő körül vannak átlagosan egy-egy meccsen. Az angol bajnokságban a legtöbb stadion teljes kihasználtsággal üzemel hétről-hétre. A 2021-es számok alapján elmondható, hogy a Premier League csapatok nyújtották a legjobb teljesítményt átlagosan az elmúlt 5 év során az európai versenysorozatokban és a második legtöbb UEFA Bajnokok Ligája vagy más európai kupatrófeát az angol csapatok gyűjtötték be.

A sportfogadási szempontokat nézve is rekordernek nevezhető többféle nézőpontból is a Premier League, hiszen a Premier League meccsek rendkívül sok gólt termelnek hétről-hétre, így aki gólszámos fogadásokban gondolkodik, az mindenképpen az angol bajnokság felé kacsintgat. Sőt, a speciális fogadási piacok tekintetében is van itt keresnivaló, hiszen a Premier League top scorers játékosai között olyanok vannak, akiktől hétről-hétre lehet gólokra számítani. Ahogy szakértőnk is beszélt róla: “a Premier League meccseit pont azért nézik annyira sokan szerte a világon, mert minden meccsen van általában gól, nem is kevés. Ráadásul ezeken a meccseken azt láthatjuk, hogy a játékosok tényleg széthajtják magukat az eredményért, a szurkolók pedig tűzön-vízen át hajtják kedvenceiket a legjobb eredmények elérése érdekében. A hangulat egyszerűen óriási és még a TV képernyőjén keresztül is élvezhető.”

Cikkünkben egy kicsit kitérünk azokra a rekordokra is, amelyeket fennállása alatt felállítottak a Premier League-ben, kezdve azzal, hogy a Manchester United ezen 30 év alatt 13 alkalommal tudott bajnok lenni úgy, hogy kétszer is volt hármas sorozata, amikor egymás után három bajnoki címet tudott begyűjteni. A legtöbb pontot egy szezonban a Manchester City szerezte még 2017-2018-ban, amikor 100 pontot gyűjtöttek be, ebben a szezonban egyébként a City 19 ponttal nyerte meg a bajnokságot. Gondoljunk bele, 38 meccsen maximálisan 114 pont szerezhető! És bőven lehet szemezgetni még a különlegességekből, amelyeket szerencsére a statisztikás könyvek megőriztek számunkra.

Hiszen hányan tudják azt, hogy a 2007-2008-as szezonban született meg a Premier League történetének legkevesebb győzelme egy szezon során, amikor a Derby County egyetlen alkalommal tudott 38 meccsből nyerni. De például volt egy olyan szezon, még 2003-2004-ben, amikor az Arsenal veretlenül ment végig mind a 38 mérkőzésén, miközben például a Newcastle United ugyanebben az évben 17 alkalommal játszott döntetlent és ezzel rekordot állított be. Ezek az érdekességek is azt mutatják csak, hogy mennyire különleges és egyedi bajnokság is a Premier League, nincs olyan év, amikor valamelyik angol csapat ne mutatna hihetetlen teljesítményeket, bár ehhez kell az is, hogy komoly pénzerővel bíró tulajdonosi körök vannak a háttérben.

A legjobb rekordok a Premier League játékosok vonatkozásában

De nem csak a csapatok és az egész liga bír különleges történelemmel, de az egyes játékosok is hihetetlen teljesítményt nyújtottak az évek során. Garreth Barry például 1998 és 2018 között 653 alkalommal lépett pályára Premier League meccsen és ezzel abszolút csúcstartónak nevezhető. De az is nagy szám azért, hogy Alan Shearer még mindig tartja a góllövési csúcsot a Premier League-ben 260 találattal, mögötte Wayne Rooney csak 208 találattal áll ezen a ranglistán és jelenleg nem is tűnik nagyon valószínűnek, hogy bárki akár csak megközelíti Shearert.

Cikkünket pedig zárjuk azzal, hogy az eddigi összes szezon számait összeadva egyértelműen az jön ki, hogy a Premier League legjobb csapata a Manchester United, megelőzve az Arsenalt, a Chelsea-t, a Liverpoolt és a Tottenham Hotspur csapatát. Persze ez a tabella azért változhat és a Manchester United az idei szezonban sem fog tudni sokkal jobban előrelépni az összesített statisztikákat illetően, de az tény, hogy a Premier League-ben szereplő csapatok mindegyike hatalmas rajongói bázissal rendelkezik és a meccseiket minden héten sok millió ember nézi szerte a világon.