Már Palermóban is top-ligás csapatban játszhatott, ott azért eléggé megedződött, így annyira azért nem féltettem a Bundesliga-bemutatkozástól – kezdte a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Sallai Tibor, Sallai Roland édesapja.

A nemrégiben az APOEL Nicosiától a német elsőosztályú Freiburghoz igazolt csatár az első Bundesligás meccsén alig fél óra alatt fejelt egy gólt és kiharcolt egy tizenegyest. Ezzel fontos szerepet játszott abban, hogy új csapata megszerezze első győzelmét a bajnokságban. Szomorú adalék, hogy még az első félidőben le kellett cserélni sérülés miatt.

Sallai édesapja érdekes dolgot említett, amikor arról beszélt, mi hajtja előre fiát a pályán.

Régóta van egy célja, mégpedig hogy egy top-csapatban futballozzon. Régebben beszéltünk a Real Madridról, de ide sorolható akár a Bayern München is. Mindent megtesz azért, hogy ide eljusson, de ez csak úgy megy, ha alázattal dolgozik.

Szoktam említeni az úszókat példaként, akik reggel öttől már edzenek. Lemondások nélkül nem lehet ezt csinálni.

“Nem az edző a bolond”

A Váccal egykor bajnoki címet szerző Sallai edzőként azt tapasztalta, hogy a szülők sokszor nem bíznak az edzőkben, és nem a legjobb tanácsokkal látják el őket, ami miatt nem abba az irányba haladnak a játékosok, mint kéne.

Amikor öt percet kapott a Puskás Akadémiában, akkor is azt mondtam neki, az alatt az öt perc alatt mutasd meg, mit tudsz. Sosem az edzőjét szidtam, hogy az bolond, mert nem teszi be. Arra neveltem, hogy ne másban, hanem magában keresse a hibát, s ő javítsa ki.

Sallai azt mondja, látta, hogy Palermóban vagy Cipruson milyen edzései voltak fiának, s nem látott semmilyen eget verő különbséget a hazai tréningekhez képest. Valami mégis más külföldön, s úgy látja, lehet, hogy ez a fent említett hozzáállásbeli különbség az, ami miatt máshol előrébb tartanak az itthoni gyerekekhez képest. Fiát mindig is arra biztatta Rolandot, először mutatkozzon be az NB I-ben, mutassa meg, hogy innen kiemelkedik, s utána lépje meg az újabb és újabb szinteket. Meglátása szerint pont időben történtek az előrelépések nála, amihez a tudatos munka mellett azért a szerencsére is szükség volt.

– Roli alkalmazkodik a Bundesligához, nincs más választása, ide kapcsolódik az edzője nyilatkozata is.

Kicsit elmosolyodtam, amit Christian Streich a kemény ütközést követően mondott, mely után le kellett cserélni Rolit. Úgy fogalmazott, legközelebb már időben észre fogja venni az érkező védőt.

Erről beszélek én is, hozzá kell szoknia ehhez a tempóhoz, keménységhez. A ciprusi liga nem ilyen volt. Nem féltem a német védőktől – árulta el Sallai Tibor, aki úgy tudja, fia kezdhet ma esti Schalke elleni bajnokin. Emellett kicsit a jövőbe is tekintett, és szerinte a németnél erősebb bajnokságban is el tudja képzelni a támadót.

– Megkérdeztem tőle, érettnek érzed-e magad a Premier League-hez, ahol rengeteget kell ütközni, futni. Azt felelte, igen. Én pedig hiszek neki. Eltökélt, és ha még többet kell dolgoznia, akkor el fogja végezni a plusz munkát – tette hozzá.