Mint ismeretes, a magyar válogatott június 8-án Azerbajdzsánban lép pályára Eb-selejtezőn, majd három nappal később a Groupama Arénában fogadja Wales nemzeti csapatát.

Marco Rossi szövetségi kapitány a (bő) keret kihirdetésével kapcsolatban elmondta, rengeteg dologra figyelnie kell stábjával, amikor összeállítják a listát “és ez különösen igaz, amikor véget ér egy adott szezon”. A szakember külön kitért a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs szerepére is. Az arab világban légióskodó 32 éves szélső kapcsán így fogalmazott a tréner az M4 Sportnak.

Egy dolgot le kell szögeznem Balázs esetében:

Számomra ő az egyetlen játékos, hangsúlyozom, az egyetlen játékos a keretben jelen pillanatban, akinél már kizárólag a válogatott élvez prioritást. Nála most egyértelműen a nemzeti csapat számít igazán. Jóval korábban biztos neki is fontos volt a klubcsapat, most viszont büszke rá, hogy ő lehet a kapitány.

Büszke arra, hogy itt lehet, hogy meghívót kapott, és korábban nagyon sokat szenvedett, amikor nem hívtam meg, de ugye követnem kellett azokat a szabályokat, amelyeket meghoztam. Amikor Dzsudzsák visszatért, lépésről lépésre lendült formába és azt várom, ő jelentse majd a különbséget a csapatban a következő mérkőzéseken.

Rossi első ellenfelünkkel, Azerbajdzsánnal kapcsolatban kiemelte, a papírforma alapján az egyetlen olyan együttes a csoportban, amely ellen a magyar válogatott az esélyes, azonban figyelmeztetett arra, éppen a mieink horvátok elleni sikere mutatta meg, hogy a papírforma nem minden.

Ezért a három pontért nagyon jól kell játszanunk, nagyon koncentráltan kell pályára lépnünk és harcolnunk kell – mondta a kapitány.

A június 8-i, bakui találkozó után egy napja lesz Rossinak arra, hogy edzést tartson labdarúgóinak és máris pályára kell lépnie a csapatnak Wales ellen.

A gyakorlatban nem lesz időnk külön készülni Wales ellen az azeri meccs után. Ez az oka annak, hogy az előttünk álló két hetet így
kell megtervezni: Egyszerre kell készülni mindkét mérkőzésre. Azért ez nem lesz egyszerű.

Rossi végül visszatekintett a mögöttünk álló időszakra is:

Kilenc hónappal ezelőtt, amikor először ideérkeztem szeptemberben, temetői volt a hangulat a csapat körül. Akkor szomorú volt mindenki, de persze még semmi sem történt azóta. Még nem tettünk semmi különöset. A jövőben tehetünk nagy dolgokat, de most ami jó, hogy érezzük a szurkolóink támogatását és ez nagyon fontos. Nem győzöm hangsúlyozni, de a legfontosabb nekünk, hogy együtt legyünk sikeresek és együtt érjük el a nagy célokat, ahogy a szlogenünk is szól: “Csak együtt”.

A magyar válogatott bő kerete Azerbajdzsán és Wales ellen:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Kovácsik Ádám (MOL Vidi FC)

Védők: Baráth Botond (Sporting KC), Bese Barnabás (Le Havre), Ferenczi János (DVSC), Fiola Attila (MOL Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Arisz), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig), Pávkovics Bence (DVSC), Vinícius Paulo (MOL Vidi FC)

Középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Kovács István (MOL Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna), Pátkai Máté (MOL Vidi FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg)

Támadók: Bódi Ádám (DVSC), Dzsudzsák Balázs (Al-Ittihad Kalba), Eppel Márton (Kajrat Almati), Holender Filip (Bp. Honvéd), Nagy Dominik (Legia Varsó), Németh Krisztián (Sporting KC), Szalai Ádám (Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros), Vida Kristopher (DAC), Zsótér Donát (Újpest)