A nyáron visszavonult Gera Zoltán előbb a Ferencvárosnál, majd a magyar válogatottnál kapott edzői feladatokat, Szerhij Rebrov és Marco Rossi munkáját is segíti tapasztalataival. Elfoglaltsága ellenére a ‘Mágikus Magyarnak” hiányzik az aktív játék.

Egyre jobban hiányzik a foci! Nehéz tudatosítani magamban, hogy ezt a korszakot lezártam és most újat kezdtem. Az edzői szakmát tanulom és szerencsém van, mert a Fradinál a legjobb helyen vagyok. Tudok tanulni. Az első csapat stábjában vagyok, részt veszek az edzéseken, és ha kell, különedzéseket csinálok a játékosokkal. Plusz a válogatottal is dolgozom, szóval van elég munka. Ezzel párhuzamosan az edzői papírokat is megszerzem – nyilatkozta Gera a Lokál c. lapnak adott interjúban.

A válogatott kapcsán természetesen Rossi személye és kvalitásai is szóba kerültek.

Nagyon felkészült szakembernek tartom. Amikor a Honvéddal dolgozott, akkor is rendszerint megszenvedtünk a csapattal. A személyes beszélgetésünk alapján pedig azt gondolom, hogy jó kezekbe került a csapat irányítása. Ismeri a magyar játékosokat, tudja, hogy kire számíthat – mondta a kapitány kapcsán.

Mint ismeretes, a nemzeti együttes eddigi csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs egyelőre Rossitól nem kapott meghívót, a finnek és a görögök elleni Nemzetek Ligája-találkozóról is hiányzott a jelenleg klub nélküli szélső.

Szerintem nem meglepő. Balázsnak nincs csapata, nincs olyan edzettségi állapotban, hogy jól tudjon játszani. Ha lenne csapata, biztos, hogy kellene a keretbe. Ő is megérti ezt a helyzetet – beszélt a témáról Gera.

Akinek arról is van véleménye, hogy mitől lehetne jobb a magyar foci.

Nagyon hosszan lehetne erről beszélni és nehéz egy-két dolgot kiemelni. De azt hiszem, az a kulcs, hogy mindenkinek fejlődnie kell.

A játékosok mentalitásának javulnia kell, a szakembereknek meg tisztában kell lenniük azzal, hogy mik a nemzetközi futball követelményei. Kevés gyerek futballozik. Sokkal több tehetségre lenne szükség, de nem kettő-háromra egy csapatban, hanem inkább tíz-tizenötre. Akkor a fiatalok versengenének a helyekért, de amíg kettő-három tehetséges játékos van, addig velük is sokkal óvatosabban bánnak. Vigyáznak, nehogy esetleg megsértődjenek és ez egyáltalán nem jó. Minden játékossal ugyanúgy kell bánni…

“Hisztiznek?” – hangzott el a lap kérdése.

– Attól függ, mennyit engednek meg nekik az edzők. És persze fontos az is, hogy milyen mentalitást, felfogást hoznak otthonról a gyerekek. Nem mindegy, mit mondanak a szülők, amikor a gyerek hazamegy edzés után. Azt mondja, hogy az „edző nem normális, hogy nem játszat téged”, vagy pedig azt, hogy „megbízom az edzőben” és nem szólok bele a szakmai részébe. Mert valójában ez lenne az ideális, bízni kell a szakemberekben.

TOVÁBB: A teljes interjú itt olvasható – kattints!