A neves lengyel sportújságíró, Rafał Stec hosszabb cikkben tekintette végig a magyar labdarúgás aktuális problémáit, kezdve a válogatott keserves eredményeitől az NB I-ig.  “Ha meg akarod érteni, mit érezhetnek a magyarok („unokaöccseink”), képzeld el, hogy a válogatott egy év alatt kikap Kazahsztántól, Luxemburgtól és attól az Andorrától is, amelyben profik híján biztosítási ügynökök, postások és kertészek léptek pályára” – ezekkel a szavakkal vezeti fel a 3-3 vb-ről és Eb-ről, valamint tíz BL-döntőről is tudósító Stec a cikkét a wyborcza.pl oldalán.

A szerző kiemeli, hogy bár a magyar labdarúgás múltja fényes és a 2016-os Eb-n is ott lehetett a válogatottunk – itt némi párhuzamot állít a lengyel csapattal – a kontinenstorna után visszakerültünk a valóságba, majd a múlt héten a mélypontra. A kazahok és a skótok elleni vereség megint a zuhanásunkat jellemezte és a magyar zuhanáshoz hasonló nem igazán akad a világfutballban – szögezi le, korábbi vb-ezüstérmeinkre utalva.

Stec hozzáteszi, hogy nem tort akar ülni a “nyomorunkon”, hanem érdekesnek találja egy olyan futballnemzet bukását, amely egykoron meghatározó erő volt. A lengyel újságíró megjegyzi, hogy a magyar törekvések, amelyek vissza akarják állítani futballunk egykori nagyszerűségét, egyelőre meglehetősen eredménytelennek bizonyulnak, ezt bizonyítják a klubjaink kudarcai is a nemzetközi porondon, ezt az újságíró egy “szado-mazo” jelenethez hasonlítja.

Stec kipécézte magának a Puskás Akadémiát is, amely szerinte “önmaga karikatúrája” lett azzal, hogy a légiósokat helyezi előtérbe, de szóba kerülnek a lengyelországi magyar légiósok is, mondván a “középszerű” játékosainkat sikerült exportálnunk az Ekstraklasába, akik ott helytálltak, de már tovább is álltak (Guzmics, Gyurcsó, Kádár, Lovrencsics és Nagy Dominik nevét sorolja fel).

A magyar helyzetet egyébként az oroszhoz és a törökhöz hasonlítja a lengyel, mondván, hogy ott is komoly összegekkel támogatják a labdarúgást, de ez a válogatott eredményein nem látszódik meg, és Stec a szbornaja kudarcát vizionálja a közelgő, orosz rendezésű vb-n is.