“Kétségbe vagyunk esve”

“Úgy néz ki, hogy most rendben van az anyagi háttér, de ha nem sikerül feljutni, nem tudjuk, mi lesz…”Márton Gábor, a PMFC vezetőedzője a csakfoci.hu-nak még áprilisban beszélt arról, milyen következményei lehetnek annak, ha a pécsi csapat nem éri el a feljutást az NB III-ban.

A baranyaiak végül lemaradtak az első helyről, méghozzá egy drámai és botrányos meccsnek is köszönhetően, a tiszakécskei Duna Aszfalt három ponttal előzte meg a piros-feketéket a Közép-csoportban.

Csütörtökön a klubvezetés behívatta a PMFC játékosait és a szakmai stáb tagjait is, hogy felvázolja, milyen jövő várhat a csapatra, és a bama.hu cikke szerint közölte mindenkivel, hogy “nincs pénz és mindenki mehet világgá” – fogalmaz a lap.

Kétségbe vagyunk esve, és tehetetlennek érezzük magunkat. Olyan a PMFC, mint egy kegyvesztett gyerek…Nagyon rossz ismét ezzel a bizonytalansággal szembesülni. Az utóbbi három évben egy megyei csapatból felépítettek egy NB II-es szintű együttest, erre most azzal szembesülünk, hogy minden megint összedől. Nem tudok megfelelő jelzőt találni

– nyilatkozta a portálnak Koller Krisztián, a pécsiek rutinos játékosa.

Később a csapatot működtető PSN Zrt. közleményt adott ki, ezt közöljük most az alábbiakban:

“Ahogy mindenki számára ismert, az NB I-ből kizárt PMFC labdarúgócsapatot főként az értékes utánpótlásbázis megmentése érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 nyarán megvásárolta, majd az üzemeltetést ideiglenesnek szántan a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-re bízta. Azóta három bajnoki idényen van túl az együttes; a felnőttcsapat egyből feljutott az NB III-ba, de onnan a továbblépés az NB II-be már másodszorra sem sikerült. Az utánpótlás azonban megerősödött, az MLSZ rendszerében elnyerte az akadémiai és a regionális utánpótlás-központi minősítést is.

2017. szeptember 7-én közgyűlési határozat (237./2017. (IX. 7.) mondta ki, hogy „az önkormányzat a PMFC labdarúgócsapat finanszírozását megszünteti…”, így külső támogatók segítségével kellett megoldani a csapat működését az elmúlt idényben.

Mivel azonban a profi ligába, az NB II-be most sem sikerült a feljutás, a tulajdonosi szerkezetváltásról szóló tárgyalások is megakadtak. A csapathoz hasonlóan a támogatók többsége is a másodosztályra számított, az NB III-ban csak kevesen tartottak ki a PMFC mellett.

A labdarúgók amatőr szerződése június 30-án mind lejár. Jelen helyzetben Pécs városa és a PSN Zrt. ennek ellenére is azon dolgozik, hogy ha az előző idénybelinél sokkal szerényebb anyagi körülmények között is, de az augusztus 4-én kezdődő bajnokságra minden készen álljon a PMFC labdarúgócsapatánál az NB III-as bajnoki rajthoz. A PSN Zrt. és a város célja hosszú távon továbbra is az NB I-es szereplés lenne.”