Végh Gábor, a konzorciumot vezető Pharos95 Kft. ügyvezetője elmondta, a rekonstrukcióval a Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia által üzemeltetett, hétezer szurkolót befogadó stadion szebb és komfortosabb lesz.

Hozzátette, az állami forrásból finanszírozott munkálatok keretében befedik a két hosszanti oldali lelátót, korszerűsítik a világítást, felújítják az öltözőket, a vizesblokkokat, az irodákat, s megteremtik annak a lehetőségét, hogy a fűtést környezetbarát módon, a közeli cukorgyárból érkező biogáz felhasználásával oldják meg.

Kiemelte, a kivitelezés ellenére az NB III-ban szereplő Kaposvári Rákóczi FC labdarúgócsapata továbbra is az otthonában játszhatja hazai mérkőzéseit.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a stadion felújítása az első állomása azon várostörténeti jelentőségű beruházás-sorozatnak, amelyre három év alatt több tízmilliárd forintot fordíthat Kaposvár.

A politikus a sportcélú fejlesztésekről szólva kitért rá, hogy a somogyi megyeszékhelyen a közelmúltban cselgáncscsarnok, kosárlabdapályák, futófolyosó épült, s tervezik egy 50 méteres új uszoda és egyebek mellett birkózócsarnok építését is azzal a céllal, hogy a következő nemzedékek egészségesebbek legyenek.

A polgármester a felújítás előtt álló stadionról szólva felidézte, hogy annak pályáját 1925 nyarán, a cukorgyár által rendelkezésre bocsátott területen alakították ki, két évvel a kaposvári Rákóczi Sport Club alapítását követően.

A stadiont először 1975-ben építették át, a következő, mai állapotot tükröző rekonstrukcióra 2004-ben került sor.

Kitért rá, ebben a létesítményben egykor pályára lépett az Aranycsapat több játékosa, Magyarország olimpiai labdarúgó válogatottja 2001 tavaszán itt győzte le Olaszország együttesét, 2007-ben itt bíráskodott először magyar élvonalbeli férfi labdarúgómérkőzésen női játékvezető, s 2009-ben itt dőlt meg az együtt, egy helyben való dekázás világrekordja, amikor az előírt időn át 792-en tartották levegőben a labdát.

A helyi labdarúgó szakosztály csapata először 1975-ben jutott fel a bajnokság élvonalába, legjobb eredménye a 2008-ban elért 6. hely volt – jegyezte meg Szita Károly. (MTI)