Mint arról a csakfoci.hu is beszámolt, már a MOL Fehérvár FC-től távozó Pátkai Máté és a legutóbb a Ferencvárosnál futballozó Otigba Kenneth is az NB II-ben a 13. helyen álló Vasasé lett: kedden egyszerre jelentették be Angyalföldön az érkezésüket. Ezzel folytatódott a Vasas elképesztő, és a magyar futball társadalmat felbolygató bevásárlási hadjárata. Mint ismeretes korábban két ex-gólkirály (Feczesin Róbert és Radó András) lépett vissza az NB II-be a Vasas által kínált anyagi feltételek láttán, de a másodosztályt választotta az első osztállyal ellentétben Vernes Richárd, Litauszki Róbert, Pekár László és Silye Erik is. A kedden leigazolt két válogatott futballistával tovább gyarapodott a létszámban és értékben is igencsak kiemelkedő – különösen NB II-es szinten – piros-kék keret, amely Pátkai és Otigba érkezésével egy mérföldkövet is átlépett.

A nyári szurkolói ankéton Nagy Miklós sportigazgató az átigazolásokkal kapcsolatban fontos szempontnak érezte, hogy olyan – élvonalbeli rutinnal rendelkező – játékosok érkezzenek a klubhoz, akik a majdani NB I-es szereplés során is tudnak segíteni a Vasasnak. A klubvezető arról is beszélt akkor, hogy amikor 2019 decemberében átvették a Vasast, akkor a játékoskeret értéke 3,3 millió euró volt, ez az összeg a nyárra nagyjából 4,9 millió euróra emelkedett.

Most pedig átlépte az 5 millió eurós határt is az angyalföldi klub, amely az újabb – hazai szinten – költséges igazolásokkal, illetve befektetésekkel próbál a felsőház fele közelíteni a jelenlegi 13. pozíciójából.

A Transfermarkt számai szerint Pátkai 700 ezer, Otigba pedig 400 ezer eurót ér, így a keret összértéke elérte a 6 millió eurót. Ezzel a Vasas akár az éllovas DVSC-t is megelőzhette volna, de a bajnokságban egyelőre sokkal jobban szereplő debreceniek is épp kedden jelentették be Dzsudzsák Balázs érkezését, így ők már átlépték a 7 milliós határt is.

Hogy a tabella első helyén álló Loki és a jelenleg alsóházi Vasas keretei milyen drágák magyar viszonylatban, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az NB I-ben öt olyan csapat (Kisvárda, Paks, Újpest, ZTE, Budafok) is van, amelyek játékosanyagai összességében kevesebbet érnek a másodosztály „gazdagjaihoz” képest.

Az élvonalhoz azonban egyelőre csak a DVSC jár közel a pályán.