Tavaly szeptemberi kinevezése után három vereséggel, és 1-12-es gólkülönbséggel nyitott Szijjártó István Csákváron. Nem estek azonban neki a frissen kinevezett trénernek, a türelem pedig úgy tűnik, jó taktikának bizonyult. Szijjártó szép lassan egyre jobban teljesített az együttessel, amely eddig a tavasz egyik pozitív meglepetése: hat bajnokijából négyet megnyert, egyszer ikszelt, egyszer kikapott. Ezzel a NB II-es tavaszi tabella 3. helyén áll.

„Nevetséges lett volna, ha leváltanak”

Nem estem kétségbe, hiszen tudtam, hogy mire vállalkoztam, ismertem a keretet

– reagált az edző a csakfoci.hu-nak arra a kérdésre, mennyire ijedt meg a rendkívül gyenge rajt után.

– Rögtön az első gondolatom az volt, hogy meg kell mentenem a Csákvárt. Megbeszéltük, hogy hosszú távú tervek vannak, úgy kell kialakítani a keretet, hogy stabil NB II-es csapat legyen. Jeleztem előre, hogy változtatások kellenek, és új igazolásokra is szükség van. A vezetőségtől is igény volt az átalakításra. 30-an voltunk, ezt le kellett szűkíteni. Sikerült rendet csinálni, elkezdtünk egy munkát és egy játékszisztémát, amit erre a keretre találtunk ki. Télen jó játékosokat igazoltunk ehhez, jó edzőmeccseket játszhattunk. Bizakodva vártam a tavaszt, meg sem fordult a fejemben, hogy rosszul szerepelünk. Mondtam is a játékosoknak, hogy sok meccset kell nyerni, hogy stabilan benn tudjunk maradni.

Az említett rossz start után, a Csákvár mélypontján, 2017 októberében Nagy Sándor elnök is nyilatkozott honlapunknak, aki egy 6-0-s és egy 5-1-es vereség után is kiállt Szijjártó mellett.

Nevetséges lett volna, ha három meccs után leváltanak. Egy klub nem teheti magát közröhej tárgyává, több türelmet kell adni ilyenkor egy új gondolkodású edzőnek, stábnak. A kapkodás csak rosszat tesz

– mondta erre Szijjártó, aki a keret szűkítését is kulcsfontosságúnak tartotta.

„Ekkora létszám akkor jó, ha van 80 meccsed”

– Nem is tudom, hogy alakult ki ekkora, 30 fős keret. Nyáron rosszul sikerült a rajt, ezután igazoltak még hármat a Puskásból, de addigra is voltak már 27-en.

Egy ekkora létszám akkor jó, ha van 70-80 meccsed egy évben, azonos képességűek a játékosok, és tudsz rotálni. De ez itt nem volt elmondható. Ilyenkor 8-9 játékos mindig a tribünön van, forgolódnak, görcsölődnek, amit megérteni megtudok, elfogadni már nem. Ez ilyenkor már nem a szakmáról szól, hanem a pszichológiáról, pedagógiáról. Én is jobban tudok egy szűkebb kört motiválni.

A csapatnál két veterán futballistára, Sándor Györgyre és Polonkai Attilára van a legnagyobb szükség.

– Természetesen döntő szerepük van, hiszen több a fiatal, aki nem volt még ilyen helyzetben, sőt, talán a rutinosabbak között is van ilyen. De maga a tény a fontos, hogy a mentális erővel magukhoz tudják ragadni a fiatalokat. Sándor Gyurival és Polonkai Attilával ezért 100 százalékosan elégedett vagyok, utána van egy szakadás a korosztályt tekintve, a következő már egy 25-26 éves generáció. Ott is van egy kis rutin, de az nem biztos, hogy elég lenne.

„Ha ezt a keretet egyben tudnám tartani…”

A Csákvár jelenleg a 14. helyen áll az NB II-ben, négy pontra a kiesőhelytől, de a 2018-as tabellán harmadik a csapat. Szijjártó sem az ellenfelek eredményeit, sem a statisztikákat nem követi nyomon.

– Ilyen szinten ezt nem kísérem figyelemmel. Azt akarom, hogy a fiúk érezzék, hogy ha nyernek, az még jobban összekovácsolja a csapatot. Ebből erőt tudnak meríteni. De mindenképp szép teljesítmény. Talán a fiúknak is említettem egyszer, hogy ha ezt a keretet így egyben tudnám tartani, akkor komoly szereplést tudnánk elérni. A fejemben nagyjából megvan, de nem mondtam konkrétumot, hogy hány meccset kell most tavasszal nyerni.

Nem is nézzük, mit játszanak az ellenfelek, mert ez egy másik idegállapotba visz el, ami nem tesz jót, nekünk csak minél többször győznünk kell.