Nagy újdonságot nem mondunk azzal, hogy edzőt általában azért cserélnek szezon közben a klubvezetők, mert a tapasztalatok szerint rövid távon a legtöbbször az új impulzus feldob egy csapatot. Csákváron is alighanem így voltak ezzel, de a folytatás inkább rémálomszerű lett.

A másodosztályú gárda a váltás előtt nyolc fordulót követően még győzelem nélkül állt, 3 ponttal, ezért menesztették Szanyó Károly vezetőedzőt. Őt egy súlyos, 5-1-es vereség után küldték el a posztjáról. Szijjártó István ugyan egy szoros, egygólos vereséggel rajtolt, ám azóta egy hatosba és egy ötösbe is belefutott a klub: a csere óta 3 meccsen 3 vereség a mérleg, 1-12-es gólaránnyal.

Amikor váltottunk, úgy voltunk vele, hogy azt már meg kellett lépni, nincs értelme tovább várni. Hogy jó döntést hoztunk-e az edzőcserével, arra most még nem mondanék semmit, ezt mindig az idő dönti el. Ha elindulunk felfelé, akkor igen, ha nem, akkor sajnos nem annyira

– mondta megkeresésünkre Nagy Sándor, az NB II-es klub elnöke, amikor az edzőváltás utáni eredményekkel “szembesítettük”.

– Talán ilyen nehéz helyzetben még nem is voltunk, de ettől még ezeket a nagyarányú vereségeket lehetetlen megszokni – folytatta Nagy Sándor. – Szijjártó István egyébként nagyon nehéz helyzetből indult, mert szinte azonnal kidőlt 5-6 alapember sérülés miatt, és a fiataljainkkal is gondok voltak, rendet kellett tenni, egy csapat ritkán kerül ennyire nehéz helyzetbe, mint mi. Egyetértek egyébként a vezetőedzőnk nyilatkozatával, hogy ez a keret a súlyos vereségek ellenére sem kieső gárda, hiszen válogatottat megjárt, rutinos futballisták és tehetséges fiatalok egyaránt megtalálhatók nálunk. De ezt már ideje lenne bizonyítani is, tovább már nem nagyon várhatunk. Az egyetlen örömünk, hogy a riválisaink megtették nekünk azt a szívességet, hogy hozzánk hasonlóan erősen botladoztak, így szinte pontot sem szereztek az utóbbi időszakban, így nem lett már most behozhatatlan a hátrányunk. Abba kapaszkodunk, hogy 2-3 jó meccsel máris jobb helyzetbe kerülhetünk.

A Csákvár vasárnap hazai pályán javíthat, amikor a Szolnok csapatát fogadja. A klub jelenleg hatpontos hátrányban van a még bennmaradást érő 17. helyen álló Mosonmagyaróvár mögött.


2 válogatott, több mint 800 NB I-es meccs a keretben

A Csákvár keretében a legrutinosabb játékos Polonkai Attila, aki 3-szor volt válogatott is, az NB I-ben pedig 316-szor játszott. Sándor György 9-szer szerepelt a nemzeti együttesben, neki is van 271 élvonalbeli találkozója, míg Kovács Gábor is lenyomott már 177 találkozót az NB I-ben. A keretben további öt olyan játékos is található, aki legalább 10 élvonalbeli meccsen túl van: Máté János, Nagy Zsolt, Tar Zsolt, Hajdú Sándor, Jelena Richárd.

Megmentő: Első helyről a harmadikra

Az biztos, hogy nem a csákvári az egyetlen olyan történet a magyar futballban, amikor az új edző érkezésével rövid távon sem lett jobb a helyzet. Az egyik legemlékezetesebb balul elsült edzőcsere még 2002-ben játszódott le a hazai futballban. Akkor Popovics Sándor megmentőként érkezett haza Hollandiából a gödörben lévő, ám a tabellát még 4 ponttal vezető MTK-hoz, aztán zsinórban három vereséggel nyitott. Minden mérkőzés után bocsánatot kért a játék miatt, és azt mondta, csapata “beteg”. Egyetlen győzelem jött a folytatásban, hat meccsből ötöt veszített el az utód, az elsőről pedig a harmadik helyre csúszott le a klub.

MOKÁNY LAJOS