Tarolnak a fiatal szakemberek az NB II-ben. A legfiatalabb edzőgeneráció egyelőre uralja a bajnokságot, hiszen az első négy helyen tanyázó csapatok mindegyikét 45 évnél fiatalabb edző vezeti – ráadásul a négy trénerből három először vezetőedző profi bajnokságban.

Az éllovas Győr kispadján az évek óta rendkívül sikeres, és még mindig csak 37 éves Boér Gábor ül, aki a nyáron érkezett az ETO-hoz, a köztudatba pedig a 2016/17-es NB II-es szezonban robbant be a neve, amikor is tavasszal átvette a Békéscsaba vezetőedzői posztját és hatmeccses győzelmi szériával nyitott, majd az 5. helyre vezényelte a viharsarkiakat.

A fiatal tréner a következő idényben ezt a teljesítményt is felülmúlta csapatával, amelyet a 3. helyre vezényelt annak ellenére, hogy igencsak nehéz körülmények között kellett dolgoznia. Boér a győrieknél is remek rajtot vett, kilenc bajnokijából hatot megnyert, kétszer pedig döntetlent ért el.

A második BFC Siófok kispadján Gál István tevékenykedik, aki játékos-pályafutása során Sopronban, a BVSC-ben és a REAC-ban is játszott, edzőként pedig Németországban kezdte karrierjét az Arminia Bielefeldnél. A 44 éves szakember dolgozott Mészöly Géza segítőjeként a Haladásnál, valamint  a III. kerületi TVE szakmai igazgatója, később pedig vezetőedzője is volt.

A korábbi 14-szeres válogatott labdarúgó, Csizmadia Csaba 2018 októberében vállalta el a Budafoki MTE irányítását, akkor még játékos-edzőként, a most futó szezonban azonban már száz százalékig csak az edzői feladatokra koncentrál. A 34 éves tréner az előző idényben benntartotta csapatát az NB II-ben, ezúttal pedig repülőrajtot vett és a kilenc mérkőzéséből hatot sikerrel abszolvált.

A negyedik helyezett MTK Budapest német vezetőedzője, Michael Boris a nyáron ült le a fővárosiak kispadjára, de nem volt számára ismeretlen a magyar közeg, hiszen két és fél éven át már dolgozott Magyarországon: előbb az U19-es, majd az U21-es válogatott szövetségi edzője volt.

A felnőtt válogatott stábjában is találunk egy igen fiatal szakembert, aki kora miatt egész Európában is igazi unikumnak számít. Giovanni Costantino 34 évesen Marco Rossi egyik legfontosabb segítője és másodedzője, aki már a Honvédnál és Dunaszerdahelyen is ott volt a Rossi-stáb egyik oszlopaként.

Generációváltás az NB II-ben (az első tíz helyezett fiatal trénerei)

Boér Gábor (ETO FC Győr) – 37 éves

Gál István (BFC Siófok) – 44 éves

Csizmadia Csaba (Budafoki MTE) – 34 éves

Michael Boris (MTK Budapest) – 44 éves

Visinka Ede (Csákvár) – 47 éves

Németh Szabolcs (Dorog) – 38 éves

Szanyó Károly (Vasas) – 45 éves

 

Fiatal edzők az NB I-ben

Marko Nikolic (MOL Fehérvár FC) – 40 éves

Kuttor Attila (Mezőkövesd) – 49 éves

Szergej Rebrov (Ferencváros) – 45 éves

Hornyák Zsolt (Puskás Akadémia) – 46 éves

Feczkó Tamás (DVTK) – 42 éves

Dr. Dobos Barna (ZTE) – 49 éves

Waltner Róbert (Kaposvár) – 42 éves

 

És a magyar válogatottnál:

Giovanni Costantino (Marco Rossi kapitány egyik segítője) – 34 éves