Miért igazol egy 40-szeres válogatott játékos a Slovanból az NB I utolsó helyezettjéhez?
– A Slovanban szép időszakot töltöttem, de az utolsó hónapokban már kevesebbet játszottam – kezdte Saláta Kornél a csakfoci.hu-nak. – Volt több ajánlatom Csehországból és Lengyelországból is, de végül a Haladást választottam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két éve térdszalag szakadásom volt, amiből ugyan már 100 százalékosan felépültem, de több klub nem akart kockáztatni a leigazolásommal. A Haladás vezetőin nagyon éreztem a ragaszkodást, már Michal Hipp is hívott, de végül most télen jött össze a szerződés.

Az sem tántorított el, hogy szinte kilátástalan helyzetben van az új csapatod?
– A téli szünetben egy fokkal jobban álltunk, tény, hogy most már elég jelentős a lemaradásunk. Amikor először beléptem a Haladás öltözőjébe, kis túlzással olyan volt, mintha a Slovanban lennék, hiszen Priskinnel, Mészárossal és Kolcákkal már játszottam együtt Pozsonyban. Hiába jó azonban a közösség, a szereplésünkről ez már nem mondható el. Általában jól játszunk, csak nem rúgunk gólokat és minden hibánkból betalál az ellenfél.

NB I: Ha a Haladás kiesik, a Fradi léphet a helyére – a Paks sorozata a legdurvább

Az NB I-ben kevesebb a párharc

Ha kieseik a Haladás, akár az NB II-ben is futballoznál?
– Amíg matematikai esélyünk van a bennmaradásra, harcolunk. Fél plusz egyéves szerződést kötöttem a Haladással, ami azt jelenti, hogy nyáron leülünk és átbeszéljük a tapasztalatokat. Nem akarom azonban megkerülni a kérdést: jól érzem itt magam, rendszeresen megkapom a lehetőséget, így természetesen, ha a vezetők is úgy gondolják, akár az NB II-ben is játszanék. Magyarországon a másodosztályban nem szerepelhetnek ugyan légiósok, de mivel felvidéki magyar vagyok, biztosan lenne erre megoldás.

Az elmúlt években több alkalommal is felmerült a neved több NB I-es csapatnál. Ezek mennyire voltak komoly megkeresések?
– A Ferencvárosról és a Debrecenről volt szó. A Fradival nem tárgyaltam, elképzelhető, hogy a menedzserem beszélt a klub vezetőivel, de komoly lépések nem történtek. A Loki tényleg szeretett volna, de akkor hosszabbítottam a Slovannal, ezért nem váltottam csapatot.

Négy bajnokit játszottál eddig az NB I-ben. Be tudtál illeszkedni a Haliba?

– Talán nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy ez viszonylag gyorsan ment a beilleszkedés. Játszottam kemény bajnokságokban, ahol sokkal több a kontakt és jobban ki kell használnia egy védőnek a fizikai erejét. Itt kevesebb a párharc, inkább a technikára helyezik a hangsúlyt.

Három hét múlva szlovák-magyar Eb-selejtezőt rendeznek Nagyszombatban. Melyik csapat a párharc esélyese?
– A szlovákoknál nagyon sok tehetséges fiatal van. Ilyen például Duda a Herthában, aki élete formájában futballozik, vagy Skriniar az Interben, aki a Serie A egyik legjobb belső védője. Említhetném még Rusnákot, Lobotkát vagy Makot is, mind mind nagyon jó futballisták. Na és persze még mindig ott van Hamsík, akit senkinek nem kell bemutatni. A magyar válogatottat kevésbé ismerem, azt tudom, hogy Gulácsi és Szalai is a Bundesligában játszik, és mindkettő remek adottságokkal rendelkezik. Orban honosításával a védelem stabilabb lehet, de több meghatározó játékost nem nagyon tudnék említeni.

Csak a szlovák válogatott jöhetett számításba

Kalmár Zsolt és Holman Dávid? Mindkettőjüket a szlovák Fortuna Liga legjobb középpályásai között emlegetik.
– Remek játékosok ők is. Kalmár egyre többet játszik a válogatottban, de talán még nem meghatározó ember. Furcsa, hogy Holmant ki sem próbálták eddig, pedig a Slovan egyik legjobb játékosa, aki kiválóan mozgatja a csapatot.

A napokban három szlovák játékos mondta le a válogatottságot. Ők mennyire fognak hiányozni?
– Skrtel hatalmas rutinja miatt nagyon, nem véletlenül több mint százszoros válogatott. Nemec egy gólerős játékos, míg Hubocan igazi jolly-joker, akit több poszton is be lehetett vetni.

Te leszel még válogatott?
– Biztosan nem. A súlyos sérülésem után nem volt esélyem bekerülni a csapatba, most pedig 34 évesen már nem fognak meghívni.

Fiatalon egyértelmű volt számodra, hogy felvidéki magyarként szlovák válogatott leszel?

Mivel Magyarországról nem kerestek és szlovák állampolgár vagyok, ezért az én esetemben csak a szlovák válogatott jöhetett számításba.

Több szlovák csapatban is játszottál. Magyar srácként mennyire volt nehezebb magad elfogadtatnod az edzőiddel, a csapattársaiddal?
– Nem volt ebből gondom, még úgysem, hogy nem beszéltem jól szlovákul, de ez senkit nem érdekelt. Látták, hogy mindent megteszek a csapatért, a nemzetiségemmel pedig nem foglalkoztak. A Slovannál például Priskin Tomival rendszeresen magyar dalokat hallgattunk az öltözőben és magyarul tanítgattuk a szlovák csapattársainkat. Ha másra nem, arra jó volt, hogy megértsék a dunaszerdahelyi szurkolók bekiabálásait…

Számodra mennyire voltak kivételesek a DAC elleni mérkőzések?
– Az Artmedia játékosaként kaptam hideget-meleget a dunaszerdahelyi szurkolóktól, amikor először léptem pályára náluk ellenfélként. Nincs ezzel baj, egy teljesen normális szurkolói reakció. Később, amikor a Slovannal jártam a DAC stadionjában már nem foglalkoztak velem különösebben, miután pedig hozzájuk igazoltam, kifejezetten kedveltek.

Sokan azt hiszik egyébként, hogy a DAC és a Slovan játékosai gyűlölik egymást, de ez egyáltalán nincs így. Nyilván a szurkolók részéről mindig felfokozott a hangulat az ilyen rangadók előtt, de a Slovan-játékosok nagy része ugyanúgy készül egy zsolnai vagy egy nagyszombat rangadóra is, mint egy DAC elleni derbire.

Elképzelhetőnek tartod, hogy visszatérj a szlovák bajnokságba?
– Erre jelenleg kis esélyt látok. Nem szeretnék már sokat vándorolni, nem bánnám, ha Magyarországon fejezném be a profi pályafutásomat.

PRIVACSEK ANDRÁS

“Ha nincs eredmény Európában, Rebrov elmehet” – exkluzív portréinterjú a Fradi edzőjéről