A debütálásról

– Már többször edzettem az NB I-es csapattal, a Videoton elleni mérkőzés hetében szóltak, hogy pénteken is a felnőttekkel készülhetek – kezdte Kiss Tamás a csakfoci.hu-nak. – Ekkor még fel sem merült bennem, hogy tagja leszek az utazó keretnek. Jól ment a munka, ennek köszönhető, hogy én is elutazhattam a meccsre, nagyon büszke voltam rá. Az meg sem fordult a fejemben, hogy pályára léphetek. Az egyik középpályásunk gyengébben játszott, a kispadon mondogatták, hogy esetleg beállhatok. Abban bíztam, hogy kapok negyedórát vagy 20 percet. Ehhez képest egy teljes félidőt kaptam. Az elején bizonytalan voltam, de 15 perc után bátrabb és erőszakosabb lett a játékom. Azt éreztem, hogy a többiek fizikálisan még erősebbek, de sprintsebességben, technikában és fejben fel tudom venni velük a versenyt.

 Az álmokról

– A meccs után nagyon sokan gratuláltak, Mészöly Géza is megdicsért. Természetesen éreztem azt is, hogy voltak akik kicsit irigykedve fogadták, hogy ilyen fiatalon debütálhattam, ezt természetesnek veszem, én is irigykednék magamra. Nem számítottam rá, hogy ez ilyen korán bekövetkezik. A téli felkészülést a felnőtt csapattal kezdhetem el, ott leszek a törökországi és a horvátországi edzőtáborban is. Az célom, hogy tavasszal a lehető legtöbb meccsen megkapjam a lehetőséget. Egy éven belül stabil kezdő szeretnék lenni, ha töretlen lesz a fejlődésem, 3-4 év múlva kipróbálnám magam külföldön, mondjuk a spanyol bajnokságban. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez még rengeteg munkára van szükség.

Az erényekről és a hiányosságokról

– A gyorsaságom talán átlagon felüli, a 30 métert 3,7 másodperc alatt futom, ami a legjobbak között van az Illés Akadémián, sőt, ezzel állítólag a nagy csapatnál is ott vagyok az élmezőnyben. A technikai képességemmel sincs gond, de a bal lábamat még fejleszteni kell.  Fizikailag is sokat kell fejlődnöm, ez most az egyik legfontosabb feladatom.

 A válogatottról

– Az a célom, hogy az U17-es válogatottal ott legyek a tavaszi elitkörben és ha már ott leszek, akkor szeretnék sokat játszani. Eredetileg jobbszélső támadó vagyok, de a válogatottban irányítót és forgató középpályást is játszottam már. Bízom benne, hogy hazai környezetben kiharcoljuk az Eb-részvételt.

 A példaképekről

– Lehet, hogy furcsa, de nekem támadóként Király Gábor a legnagyobb példaképem. Szorgalmas játékos, aki ennek köszönhetően mindig elérte a célját. Álomszerű, hogy a csapattársa lehetek. A mezőnyjátékosok közül Halmosi Pétert emelném ki, akinek a hozzáállása, a Haladáshoz való elkötelezettsége nagyon bejön. Jó lenne olyan emblematikus figurává válni, mint amilyen ő.

 

Mészöly Géza, a Haladás vezetőedzője nagyon jó véleménnyel van a fiatal játékosról.

– Nem csalódtam benne a Videoton ellen sem, átlagon felüli gyorsasággal rendelkezik, bátor, kemény, vagány játékos, aki szombaton senkitől sem ijedt meg, a rutinos Juhász Rolanddal is bátran összecsapott. Mi nem hangoztatjuk, hogy mennyi fiatal van a keretünkben, inkább szép csendben lehetőséget biztosítunk számukra, a jövő csapatát is építjük – mondta a vezetőedző a haladas.hu-nak.

Az elmúlt 10 év legfiatalabb debütálói az NB I-ben:

1. Kiss Tamás (Haladás), 2016. 12. 10, 16 évesen és 16 naposan
2. Lakatos István (FTC), 2015. 09. 26., 16 évesen és 5 hónaposaan
3. Bajner Bálint (Sopron), 2007. 05. 26., 16 évesen és 6 hónaposan
4. Simon András (MTK), 2006. 10. 27., 16 évesen és 6 hónaposan
5. Birtalan Botond (Sopron), 2006. 03. 04., 16 évesen és 7 hónaposan
6. Vólent Roland (Honvéd), 2009, 04. 28., 16 évesen és 7 hónaposan
7. Dombai Viktor (Tatabánya), 2006. 09. 09., 16 évesen és 7 hónaposan
8. Kádár Tamás (ZTE), 2006. 11. 11., 16 évesen és 8 hónaposan
9. Bobál Gergely (Honvéd), 2012. 05. 06., 16 évesen és 8 hónaposan
10. Ugrai Roland (Haladás), 2009. 08. 02., 16 évesen és 8 hónaposan