A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések és a bajnoki kényszerszünet a Merkantil Bank NB II 27. fordulóját követően különösen rosszül jött a jó passzban lévő Ajkának: az újonccsapat a tavasznak még kiesőjelöltként vágott neki, de egy iksz és egy vereség (a Vasas ellen) után remek formába lendült Kis Károly együttese, hiszen négy meccset nyert sorozatban úgy, hogy még gólt sem kapott. Az Ajka szériájának köszönhetően a kilencedik helyre tornázta fel magát.

Egyelőre türelmesen, nyugodtan várunk – válaszolta a veol.hu-nak Geri Gyula, az ajkaiak elnöke, aki elárulta: mindenki edzésben van, amennyire ezt a körülmények lehetővé teszik. Hét játékos maradt Ajkán, ők egyénileg edzhetnek a stadionban, fél órás váltásokkal, úgy, hogy nem találkozhatnak. A többiek otthon tréningeznek. Pintér Csaba erőnléti edző mindenki számára kiadta az egyéni programot, amely elvégzését a játékosoknak igazolniuk kell.

A lehető legjobb megoldásra törekszünk ebben a helyzetben. Várjuk a kormány, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az ajkai önkormányzat döntéseit, amelyekhez igazodva mi is meg tudjuk tervezni a jövőt – fogalmazott a klubelnök, hozzátéve, hogy a szakmai stáb a jövő héten ül össze és megvitatja a folytatást illető lehetőségeket.

Az utóbbi hetekben – főként NB II-es – egyesületnél is bércsökkentésről határoztak a járvány és a válság miatt, de ez Ajkán egyelőre nem téma.

Az FC Ajkánál még nem született bérekkel kapcsolatos döntés. Nálunk a játékosok bére alapfizetésből és egy teljesítmény ösztönző részből áll. Ezt a rendszert másutt is alkalmazzák. Mivel most nincsenek meccsek, utóbbi kifizetései jelenleg nem terhelik a klubot

– tette hozzá Geri Gyula.

Patthelyzet a magyar csapatnál: „Vagy belemennek a csökkentésbe, vagy csődbe viszik a klubot”