Németországban már vannak olyan csapatok, amelyeknek játékosai lemondanak fizetésük egy részéről, annak érdekében, hogy megmaradjon klubjuk anyagi stabilitása. Olaszországban és Spanyolországban pedig a legnagyobb egyesületek egyeztetnek arról, hogy milyen mértékű bércsökkentést vezessenek be. Természetesen ebből a szempontból a magyar élvonal sem lehet kivétel.

Információink szerint a Debrecennek volt egy igen jelentős, egységes fizetéscsökkentési javaslata az NB I-es klubok felé arra az időszakra, amíg a csapatok nem tudnak készülni a bajnokságra. Úgy tudjuk azonban, hogy ezt a klubok nem fogadták el, az egyesületek képviselői inkább egyénileg szeretnének dönteni a csökkentések mértékéről.

Honlapunk megkereste Róka Gézát, a DVSC cégvezetőjét, aki egyben az NB I-es bizottság elnöke is.

– Sajnos egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig húzódik el a járvány. Ami biztosnak látszik, hogy hosszú, elhúzódó válsággal kell a futballnak is szembenézni, és a jelenlegi időszak még csak az első fázisa a válságnak.

Hogy mi jön a járvány lezajlását követően, azt egyelőre csak találgatjuk, de sok jót a futballnak sem ígérnek a gazdasági kilátások. A kluboknak és a sportvezetőknek egy hosszú, elnyúló válságkezelésre kell felkészülniük, és ebben a helyzetben kell majd tovább működtetni a klubokat, illetve közösen az egész bajnoki rendszert.

– Valóban volt egy javaslatunk a klubok felé egy egységes bércsökkentési irányra, de egyelőre több konkrétumról nincs értelme ezzel kapcsoltban beszélni. Mi szeretnénk a többi klubbal összehangolva kialakítani egy közös álláspontot, de ha ez nem megy, akkor mindenki önállóan, a saját helyzete szerint hozza majd meg a döntéseit – mondta Róka.

Úgy tudjuk, a Lokinál hamarosan csökkenthetik a béreket, de nem az eredetileg elképzelt mértékben, hanem első körben 30-40 százalékos csökkentésre tehetnek javaslatot a játékosoknak. A Debrecen vezetőjének felvetettük, hogy elképzelhetőnek tartja-e az ilyen mértékű átalakítást a klubnál.

– Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogyha igen, akkor nálunk ez milyen mértékben fog megvalósulni. Sok mindent mérlegelni kell, ne felejtsük el, hogy nekünk a legfőbb értékeink a játékosok, ezért egy olyan döntésnek kell születnie, amit mindenki elfogad és megért ebben az átmeneti időszakban – zárta Róka Géza.

Értesüléseink szerint az NB I-es klubok jelentős része szeretne élni majd a bérek csökkentésének lehetőségével, ami akár 20-30 százalékos is lehet – ne feledjük, ehhez a játékosok hozzájárulása is szükséges -, de vannak olyan klubok is, ahol ez a téma egyelőre nincs napirenden.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor folytatódhat a bajnokság, pozitív becslések szerint május közepén lehetnek újra meccsek a magyar élvonalban.

PRIVACSEK ANDRÁS

Így fejezhetik be a félbeszakadt NB I-es idényt – 4 forgatókönyv jöhet szóba