Úgy tudjuk, szinte már biztos, hogy a Diósgyőr játékosa leszel. Hogy áll az ügyed?
– Mindenben megállapodtam a Diósgyőrrel, most már a két klub egyeztet – kezdte Szarka Ákos a csakfoci.hu-nak. – Egyelőre még Dunaszerdahelyen vagyok, várom a hívást, hogy mehetek, állítólag 1-2 napon belül meglesz a végleges megállapodás.

Dunaszerdahelyen köztudottan imádják a szurkolók a focit. Mennyire lesz nehéz elhagynod a csapatot?
Három és fél évig voltam a DAC játékosa, elérkezett az idő, hogy kipróbáljak valami újat. Jött a Diósgyőr érdeklődése és úgy éreztem, hogy ezt nem szabad kihagynom. Nagyon örültem, hogy Magyarországon is felkeltettem a klubok érdeklődését.

Felvidéki magyarként mennyire szerepelt az álmaid között, hogy egyszer kipróbáld magad az NB I-ben?
Nekem mindig az volt az álmom, hogy focizzak. Dunaszerdahelyen kiválóan éreztem magam, remélem Diósgyőrben sem lesz ez másképp. Korábban egy alkalommal felmerült már, hogy Magyarországra szerződhetek. Pár éve az MTK érdeklődött irántam, de nem lett semmi a váltásból.

Korábbi nyilatkozataidban arról is beszéltél, hogy az NB I miatt feladnád a szlovák állampolgárságot, azért, hogy megkapd a magyart.
Ez nem teljesen úgy jött le a sajtóban, ahogy mondtam. Egyelőre nem gondolkodom abban, hogy magyar állampolgár legyek. Ha viszont huzamosabb ideig jó teljesítményt nyújtok Diósgyőrben és úgy látom, hogy hosszú évekig az NB I-ben tudnék játszani, akkor szívesen lennék magyar állampolgár.

 

Ráadásul az érzelmi oldalán kívül racionális oka is lenne, hogy megkapd a magyar állampolgárságot, hiszen ezáltal könnyebben tudnál játszani a Diósgyőrben is.
Tisztában vagyok vele, hogy az MLSZ honorálja azokat a klubokat, amelyek sok magyart szerepeltetnek, de én úgy vagyok vele, hogyha jó teljesítményt nyújtok, állampolgárságtól függetlenül is tudok majd rendszeresen játszani.

A határ másik oldaláról mennyire figyelted a magyar bajnokságot?
Főleg a nemzetközi kupákban szurkoltam a magyar kluboknak, meg persze a válogatottnak. Kimondott kedvenc csapatom nem volt, amíg az ETO az NB I-ben szerepelt, párszor elmentünk Győrbe meccsre.

A Diósgyőr gyenge őszt zárt. Miben tudnál leginkább a csapat hasznára lenni?
Nem szeretem és nem is szoktam magam dicsérgetni, de ilyen felépítésű támadó viszonylag kevés van az NB I-ben is. A fizikumomat megpróbálnám kamatoztatni és ami a legfontosabb, hogy minél több gólt szerezzek. Az elmúlt egy évem nem sikerült túl jól. Márciusban megsérültem, kihagytam négy hónapot, majd miután visszatértem, újra megsérültem. Szerencsére már teljesen rendben vagyok, így tavasszal 100 százalékosan a feladatomra tudok majd koncentrálni.

A hazai átigazolási híreket ITT találod – kattints!

PRIVACSEK ANDRÁS