Elek Ákos némiképp váratlanul, a bajnokság közben távozott Diósgyőrből, hogy a kazah FC Kairat Almaty játékosa legyen. A DVTK volt csapatkapitánya klubváltása körülményeiről is beszélt az amigeleken.hu szurkolói portálnak adott interjúban.

Érdekesen alakult, mert decemberben én már tudtam a Kairat érdeklődéséről, de januárban nem történt semmilyen előrelépés az ügyemben és január 31-én le is zárult itt az átigazolási időszak. Aztán valamilyen okból meghosszabbították és akkor megint hallottam, hogy felvetődött a nevem Kazahsztánban, és a Cegléd elleni kupavisszavágó estéjén már konkrét ajánlatot is kaptam. Másnapra pedig a klubnak is befutott a hivatalos ajánlat értem. (…) Alapvetően ezek a tárgyalások csak a Debrecen elleni mérkőzést érintették. 3-4 nap alatt eljutottunk – én is és a klub is – az ajánlattól a megegyezésig.

(…) Debrecenben mar úgy leptem pályára, hogy majdnem biztos volt, hogy vasárnap este utazom az új klubomhoz. Pénteken Vitelki Zoli kérdezte, hogy tiszta-e a fejem és hogy tudok-e játszani? Mondtam, hogy nem igazán, de nem fogom itt hagyni a csapatot egy ilyen fontos meccs elött. Úgy voltam vele, ha kikapunk, inkább velem kapjunk ki.

Az ember érzi azt, hogy milyen, amikor valamitől végleg búcsúzik, vagy még lesz folytatás. Ha ez egy végső búcsú lett volna, nehezebb lett volna számomra. Sok minden eszembe jutott a debreceni mérkőzés előtt. Elképzeltem, hogy nyerünk és utoljára még felállunk a szurkolok elé, és hosszú idő után megint ünneplünk. Sajnos, ez nem sikerült, de abban biztos vagyok, hogy fogok én még ünnepelni Miskolcon! 

A diósgyőri szurkolóknak is üzent a középpályás:

“Éljétek túl ezt a szezont, mert a következőben nagy dolgok várnak rátok!”

Elek új csapatáról és a körülményekről is nyilatkozott.

Mikor az ember új klubba igazol, sok mindent elképzel, hogy milyen lehet, de ennyire profi körülményekre nem számítottam. Úgy tudnám leírni a klubot, hogy van 3 akadémia jellegű létesítmény. Az egyik csak a felnőtt csapatnak, aztán U14-től U-19-ig egy másik, és U-14 től lefelé a harmadik. Minden létesítményben füves, műfüves, illetve fedett műfüves pályák. A Kairat az egyetlen klub Kazahsztánban, amelyik magánkézben van, így a többi klubnál természetesen nincsenek ilyen körülmények. Minden feltétel megvan ahhoz, hogy joggal várják el, hogy mindent megnyerjünk, illetve az Európa-ligában jól szerepeljünk! (…) Mikor aláírtam a szerződést, az elnök csak annyit mondott, hogy mindent meg kell nyerni és az Európa-ligába is be kell jutni! Bízom benne, hogy ez igy is lesz. A csapat erős, 8 kazah válogatott van benne. A bajnokságról még nem tudnék véleményt formálni, de úgy érzem, mi vagyunk a fő esélyesek a bajnoki címre!

Mint ismeretes, a játékos nem kapott meghívott Bernd Storcktól a magyar válogatottba, így nem lesz ott a Portugália elleni világbajnoki selejtezőn.

Többször is beszéltem a kapitánnyal azóta, hogy kijöttem. Mindenképpen egy jó döntés volt a részéről, hogy nem hívott be, ahol elsősorban engem tartott szem előtt.

Nem lettem volna kezdő, viszont ha hazahív és a padról végignézem a meccset, akkor hátrányba kerültem volna a klubomnál, mert 3-4 nap átállásra szükségem van, ráadásul a város 1000 méter magasan van, így ezzel is meg kellett volna küzdenem újra. Az előző fordulóban végig játszottam, ha ez így marad és jól fogok teljesíteni, újra nyitva lesz az ajtó számomra. A válogatott mindig is fontos lesz nekem! – tette hozzá.

TOVÁBB: A teljes interjú itt olvasható – kattints!