Mit szól ahhoz, hogy a csapat ennyire leeresztett az idény végére? Az Újpest tavaly kupát nyert, idén viszont cím nélkül maradt és lemaradt a dobogóról is. Ezt hogyan éli meg?

A futball valahogy mindig egy hullámvasút. Volt már nagyobb szerencsénk is korábban, amikor kijött a lépés, most épp az ellenkezője történt. Ami egyértelmű jele annak, hogy sokkal többet kell tennünk, rengeteg munka vár még ránk. Az Újpestnek mindig Európában kellene szerepelnie, itt nem lehet kifogásokat keresni – mondta Roderick Duchatelet a csakfoci.hu-nak.

Nebojsa Vignjeviccsel tavasszal hosszabbítottak. Az idény végi rosszabb eredmények miatt sem gondolkodott el az edzőcserén?

Miért van az, hogy az embereknek mindig kell valaki, akit hibáztatni lehet…?

Maradva azért Vignjevicnél: a vezetőedző nemrég Lacina Traorét és a kölcsönben játszó Beridzét is keményen kritizálta a csakfoci.hu-nak adott interjúban. Önnek kik okoztak csalódást az idényben?

Egyértelmű, hogy a játékosoknak sokkal éhesebben, ambiciózusabban kellene hozzáállniuk a dolgokhoz, és keményebben kellene dolgozniuk, hogy elérjék a megfelelő szintet.

Ehhez képest azt látjuk, hogy túl sok labdarúgónak van hatalmas fizetése, eléldegélnek a budapesti apartmanjukban, van egy szép autójuk és egy csinos barátnőjük. Túl sok mindenhez jutnak fiatal korban, így pedig rendkívül nehézzé válik az, hogy motiválni lehessen őket.

Természetesen sokkal többet vártunk néhány játékostól, már csak azért is, mert tudjuk, hogy ennél több van bennük. Mást nem lehet tenni, mint hogy extra munkával készülnek a jövőben.

A télen már több magyar játékos is érkezett Újpestre. Ez lesz az új irány az átigazolási politikában?

Mindig is próbáltunk hazai labdarúgókat szerződtetni, ezen nem is akarunk változtatni. Jelenleg is egyeztetünk több magyar klubbal és játékossal is, megpróbálunk megint Magyarországról igazolni. Ha viszont nem sikerül, kénytelenek leszünk a lukas posztokon külföldieket szerződtetni, az ő megtalálásuk és leigazolásuk egyébként jóval egyszerűbb is.

A bíróságon győzött, a Kúria az Újpest FC javára döntött a címer-ügyben. Ha visszamehetne az időben, megint változtatna a jelképen? Megbánt bármit is ez ügyben?

Mielőtt megváltoztattam a címert, megjártam minden utat: próbáltam egyeztetni, diplomáciával hatni az érintettekre, de eredmény nélkül jártam. Egyszerűen nem működött, nem volt járható ez az út. Ezután döntöttem úgy, ahogy döntöttem. Részemről azt bánom leginkább, hogy nem sikerült közös nevezőre jutni, és így aztán változtatnom kellett.

(Roderick Duchatelet még a nemrég napvilágot látott UTE-közlemény előtt nyilatkozott honlapunknak)

Mit gondol arról, hogy az NB I és az NB II szinte összes csapatának új stadionja van, kivéve az Újpestet? Korábban volt olyan terve, hogy megvásárolja a Szusza Ferenc Stadiont, ez ma már teljesen kizárható?

Szerintem nekünk is egy jó stadionunk van. Most elsősorban az a dolgunk, hogy megtöltsük a lelátókat, aztán majd utána meglátjuk, milyen egyéb módon tudjuk fejleszteni még az arénát.

A szurkolók azt is várják már, hogy az utánpótlásból érkezzenek a tehetségek. Újpesten hogy állnak most az utánpótlás, a létesítményhelyzet terén? A Tábor utcában Önök mellett építkezik az UTE is…

Mintegy 300 fiatallal dolgozunk és azt mondhatom, hogy szépen haladunk előre. Vannak már most is nagyon tehetséges játékosaink, akikre az első csapat jövője is épülhet majd. A Tábor utcai edzőközpontunk közel sincs még kész, pár év múlva teljes lehet a komplexum, de sok munka vár még ránk. Szerintem az nagyon jó egész Újpestnek, hogy ennyire fejlődik a sportinfrastruktúra. Mi nagyjából 300 gyerekkel dolgozunk, így összesen mintegy 600 gyermek focizik a kerületben, ami szerintem nagy lehetőséget jelent az utánpótlás számára.

Visszatérve a felnőttekre: mikor lesz bajnokcsapata az Újpestnek? Egyáltalán reális cél ez ma?

Már láthattuk, hogy a Honvéd egy nagyjából olyan költségvetéssel lett aranyérmes, mint amilyen nekünk is van. Úgyhogy semmi sem lehetetlen. Nagyon sokat kell dolgoznunk ezen a nyáron is, aztán majd meglátjuk, melyik csapat lesz a legerősebb.

Azt lehetett hallani, hogy ha kijutnak az európai porondra, akkor marad, ha nem, akkor hajlandó eladni a klubot. Volt ennek bármi alapja?

Ahogy mondtam, az Újpestnek mindig az európai kupaporondon kellene szerepelni. Ahhoz, hogy én maradok a tulajdonos, ennek semmi köze.

(Fotók: ujpestfc.hu)

Mekkora annak a realitása, hogy a következő hetekben eladja a klubot? Egyre több a pletyka erről.

Ezek a híresztelések mindig megvoltak, amióta én vagyok az Újpest tulajdonosa. Már megtanultunk ezekkel együtt élni.

Annyit azért megtudhatunk, hogy tárgyalt-e ez ügyben érdeklődőkkel mostanában, voltak-e komolyabb, ilyen témájú tárgyalások?

Régóta tárgyalok már lehetséges kérőkkel, ez az időszak sem más ebből a szempontból.

20 millió eurós vételárat emlegetett korábban. Tényleg ér ennyit az Újpest?

Meg vagyok róla győződve, hogy igen.

Csak az eladásban gondolkodna egyébként? Társtulajdonosok vagy nagyobb szponzorok bevonása nem merült még fel Önben?

Nem feltétlenül adnám el az Újpestet. Próbáltam már nagyobb támogatókat találni, de ez Magyarországon nem egyszerű, különösen számomra.

DUDÁS GÁBOR