Mint arról beszámoltunk, az MTK arra alapozva, hogy a megengedettnél több (öt helyett hat) Európai Unión kívüli légióst nevezett a mérkőzésre az Újpest, megóvhatja a Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóját (3-2), amelyet követően a lilák jutottak a legjobb négy közé.

Információink szerint az MLSZ ilyenkor hivatalból is eljárhat az ügyben, megvizsgálva a körülményeket, és hogy valóban jogosulatlanul játszott-e hat Európa Unión kívüli légióssal az Újpest. Amennyiben a szövetség nem lép, úgy az MTK léphet és óvhat az ügyben. Amennyiben az MTK élni kíván az óvás lehetőségével, a versenyszabályzat szerint erre egy kupamérkőzés esetében a mérkőzést követő 2. nap (azaz jelen esetben péntek) 14.00 óráig lesz lehetősége, eddig kell fordulnia a Versenybizottsághoz, az óvási díj befizetése mellett. A MLSZ versenyszabályzata szerint ha egy kupamérkőzéseken az egyik csapat játékosa vagy cserejátékosa jogosulatlanul szerepelt, a mérkőzés pályán elért eredményét törölni kell és a mérkőzést 3-0 gólkülönbséggel a másik csapat javára kell írni.

Az MLSZ 2017/2018-as versenykiírása, annak is a játékjogosultságra vonatkozó pontja a Magyar Kupa mérkőzéseit illetően (nagyjából megegyezik a rendelkezés az NB I-es találkozók esetében is)  így szól:

A kupamérkőzéseken “a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. (Ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi.)

B) Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a fenti bekezdésben meghatározott országok körén („egyéb országok”), mérkőzésenként legfeljebb öt labdarúgó szerepeltethető egy időben.

Ez amiatt is érdekes, mert az Újpest reagált a hírre, tisztázva a helyzetet légiósai szerepeltetését illetően, így kérdéses, eljut-e egyáltalán bármilyen eljárásig vagy óvásig az ügy.

Az Újpest FC mind az OTP Bank Ligában, mind a Magyar Kupában az MLSZ Versenyszabályzatában előírtak szerint jár el a játékosok szerepeltetését illetően. Klubunk a külföldi igazolásai során az úgynevezett Cotonoui megállapodást* is figyelembe veszi, így Alassane Diallo (mali), Obinna Nwodobo, Vincent Onovo (nigériai) játékosaink, a hivatalos folyamatot végigjárva kapták meg a munkavállalási és tartózkodási engedélyüket, amelyek után ugyanazok a jogok illetik őket meg, mint az Európai Uniós állampolgárokat, továbbá Branko Pauljevic magyar állampolgársággal is rendelkezik. Ennek tükrében az óvást teljes mértékben alaptalannak tartjuk, és készülünk a jogszerűen, a pályán kivívott Balmaz Kamilla Gyógyfürdő elleni Magyar Kupa-elődöntő mérkőzésünkre, és az idei egyik célunk elérésére, miszerint újból Magyar Kupa elsőséget ünnepelhessenek lila-fehér fanatikusaink

– tudatta a csakfoci.hu-val Méhes Tamás kommunikációs vezető.

*= A Cotonoui megállapodás az Európai Unió valamint afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni államok egy csoportja közt létrejött nemzetközi gazdasági és jogi szerződés, amelyet 2000 júniusában írt alá Benin legnagyobb városában, Cotonouban 79 ország és az Európai Unió akkori tizenöt tagállama. Az Újpest által említett Mali és Nigéria is részese az egyezménynek, így ők ezek szerint jogosultan, az előírt légióskeretet nem túllépve voltak ott a pályán szerdán.