Most volt a legjobb az Újpest

– Ebben a naptári évben most játszott a legjobban az Újpest, annak ellenére, hogy 4-0-ra kikapott – kezdte Ferenczi István, aki jelenleg a Siófok erőnléti edzője, a csakfoci.hu-nak. – A Fradi erejét mutatja, hogy kevésbé sziporkázó játékkal is magabiztosan le tud hozni egy ilyen meccset. Talán az őszi terhelés most jön ki a csapaton. Az Újpest jól kezdett, az első gólig jobban is játszott a Fradinál. Az elején, ha megkapják a 11-est, talán egy másfajta meccset látunk. Haratin ugyan meghúzta Tallo mezét, de nagyon jó ütemben engedte el, a támadó pedig sokkal nagyobbat esett, mint ami indokolt lett volna. Ettől függetlenül adtak már ilyenért 11-est.

Az erőcsatárok

– Érdekes, hogy mindkét csapat egy statikus, erőcsatárral kezdett. Az Újpestnél ez kevésbé volt meglepő, a Fradinál viszont Baturina kezdőbe állítására nem sokan számítottak. Nem is ment neki igazán a játék, miután lecserélték őt, akkor kezdett olajozottabban működni a Fradi támadójátéka és végül nagyon simán hozta a derbit, amivel tulajdonképpen már megnyerte a bajnokságot. Rebrov egyébként remekül rotálja a csapatát, nyilván ennek köszönhető, hogy most Baturina játszott.

Tallo nagyon motiváltnak tűnt, de végül az ő balszerencsés mozdulata eldöntötte a derbit. Nem az a fajta csatár, aki ontja a gólokat, az Újpestnél pedig különösen nehéz dolga van, hiszen általában nem dominálják a mérkőzéseket, őt pedig ki kellene szolgálni, de ritkán kap használható labdát.

A rengeteg kapott gól

– Szembetűnő, hogy az egész szezonban rengeteg gólt kap az Újpest, a legtöbbet a mezőnyben, ezért azonban nem lehet csak a védelmet hibáztatni. Látni kell, hogy nem igazán működik az újpestiek játéka, nem csak a védelemmel van gond, az sem véletlen, hogy az utolsó két hazai meccsen kilenc gólt kaptak, de egyet sem szereztek. Amikor pedig negatív spirálba kerülsz, nehéz belőle kijönni. Nyilván Oenninget azért hozták, hogy ezt a problémát megoldja. Sokan nem értették, miért kellett edzőt váltani, de csak a szezon végén derül majd ki, hogy jó döntés volt-e vagy sem.

Megmentő lesz-e Oenning?

Jól ismerem őt, biztos vagyok benne, hogy nem fog pánikolni, nem üvölti le a játékosok fejét, nem fog kulacsokat rugdosni és az öltözőt sem rúgja szét. Azt viszont nem tudom, hogy egy ilyen mentalitású edző a megoldás-e vagy esetleg egy olyan, aki az ellentéte.

– Újpesten minden irányból nagy a nyomás a mindenkori vezetőedzőn, de ő egy intelligens ember, aki tudja kezelni ezt a helyzetet. Az is biztos, hogy a stresszes szituációkat is megfelelően menedzseli, remek a pedagógia érzéke, de az is igaz, ha kiesik az Újpest, akkor ezt kidobhatja a kukába. Öt éve a Vasasnál voltunk hasonló helyzetben, akkor sikerült benntartani a csapatot, ráadásul az utolsó fordulóban. Földindulás lenne, ha kiesne az Újpest az NB I-ből. A csapat szurkolói is nehezen viselhetik ezt a helyzetet, ráadásul vannak köztük olyanok, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, picit csodálkozom is, hogy eddig még nem tettek látogatást az edzésen… Annak ellenére, hogy jelenleg kilátástalannak tűnik az Újpest helyzete, nem fog kiesni a csapat az NB I-ből.