A mögöttünk hagyott kéthetes válogatott szünet alatt a PSG másodedzője Fonyódon töltötte a pihenőjét. Lőw Zsolt korábban a magyar labdarúgás helyzetéről – többek között a finnek elleni NL-meccsről, valamint a két évvel ezelőtti Eb-(rész)sikerről nyilatkozott az M4 Sportnak. Legutóbb pedig az Újpesten eltöltött időszakáról mesélt.

Újpestről indultam, és ott születtem a negyedik kerületben. Egy teljesen egyszerű, normális hétköznapi családból származok – kezdte az M4 Sportnak Lőw Zsolt. – Ebből a normális hétköznapi környezetből indultam el, aztán a Bundesligában lettem labdarúgó, és most pedig ott tartok, hogy a világ egyik legnagyobb klubjánál dolgozhatok. Óriási nagy lépés. Az ember esténként, néha belegondol, milyen és mennyire hosszú út volt ez.

Lőw számára még mindig Újpest az otthona. Elmondása szerint, ha lehetősége van rá, megfordulnak a családjával a negyedik kerületben.

Van egy kicsi lakásunk még Újpesten, és az édesanyám is ott él egy 55 négyzetméteres panellakásban. Előfordul, hogy ott alszunk, vagy eltöltünk egy-egy délutánt. Az összes barátom ott van, minden odaköt Újpesthez. 

Szeretem az Újpestet. 1988-tól 2002-ig 14 évet töltöttem el a negyedik kerületben.

Tényleg mindenki az edzőm volt: a tűzoltótól kezdve, a katona és a vadakat terelő juhász (mosolyog) – mondhatnék bármit. Édesapám is volt az edzőm, akit a világon legjobban szeretek.

A Chinoin gyárban esztergályosként dolgozott, és ő foglalkozott velem. Körülbelül ilyen edzőink voltak, és mégis szerettük a focit, imádtunk játszani – tette hozzá Lőw, majd kitért az IV. kerületi fiatalokra.

Talán még mindig benne van az újpesti csibész gyerekekben, hogy szeretnek futballozni. Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy jó körülmények között, jó szakemberekkel dolgozhassanak, és akkor hátha Újpesten is fog kinőni majd egy akkora olyan tehetség, mint akár Lisztes Krisztián, Gera Zoltán vagy Dárdai Pali.

Lőw: “Ne várjunk csodát, 30 év alatt el lett hanyagolva a labdarúgásunk”