A Puskás Akadémia nyáron igazolt cseh légiósa, David Vanacek az idei szezonban gólpasszokkal sem volt adós, sőt a kéthetes válogatott szünetet megelőzően a ZTE ellen már betalált az ellenfél kapujába – megszerezve első bajnoki gólját a felcsútiak színeiben. A 28 éves, 193 centiméter magas támadó saját bevallása szerint könnyedén beilleszkedett, családjával együtt nagyszerűen érzi magát Magyarországon. A rutinos csatár legfőbb vágya, hogy ő is és a csapat is élvezze a futballt, és ez a nemzetközi kupás helyezéshez is elegendő legyen.

Már hétközben éreztem, hogy jól megy a gólszerzés az edzéseken és úgy voltam vele, egyszer meccsen is sikerülnie kell. Sós Bencétől kaptam egy nagyon jó visszatett labdát, nem akartam visszavenni, egyből tudtam, hogy lőni akarok. Örülök, hogy ilyen jól sikerült eltalálnom – idézte fel a ZTE ellen szerzett gólját David Vanacek a Puskás Akadémia hivatalos YouTube-csatornájának adott interjújában. – Nagyon elégedettek vagyunk, ezt mondhatom mind a magam, mind a családom nevében. Örülök, hogy végre sikerült gólt szereznem. A játék sem ment rosszul, gólpasszokat is adtam, ám akkor leszek igazán elégedett, ha még többször betalálok. Mindig is nagyon sokat számított számomra a család. Így nagyon boldog vagyok, hogy az elejétől itt vannak velem.

Édesapámnak és édesanyámnak is nagyon sokat köszönhetek, mert mindig mellettem álltak, arra ösztönöztek, hogy azt csináljam, amit szeretek. Ugyanakkor el is várták, hogy amit csinálok, azt százszázalékos erőbedobással tegyem. Nélkülük tehát nem jutottam volna el idáig.

Vanacek a következőkben a pályafutása korai szakaszát elevenítette fel.

Négyéves voltam, amikor édesapám a szülőhelyem csapatát edzette. Akkor szerettem bele a futballba és meg is maradtam mellette. Persze tinédzserkoromban voltak más elképzeléseim és terveim is, de kitartottam a labdarúgás mellett, és most itt vagyok.

Apu a kezdetektől fogva biztatott, mert látta, hogy van tehetségem a játékhoz, de igazán akkor kezdtem sejteni, illetve remélni, hogy jó futballista lehet belőlem, amikor tizenegy évesen a Viktoria Plzenhez kerültem.

A hórihorgas csatár magyar bajnokságot összehasonlította a cseh és a skót pontvadászattal, és hozzátette könnyedén be tudott illeszkedni a felcsútiaknál.

A magyar focit egyelőre még nem ismerem teljes mélységében, hiszen nagyjából két hónapja vagyok itt. De annyi biztos, hogy itt rendkívül technikás a labdarúgás.

Skóciában szinte csak verekednek a pályán, hiányoznak a technikás megoldások, amelyektől olyan szép a játék. Csehországban pedig a taktikára fektetnek komoly hangsúlyt.

Meglepődtem, hogy milyen gyorsan és jól sikerült a beilleszkedés. Talán még soha nem volt ennyire zökkenőmentes. Persze, sokat segített, hogy Hornyák Zsoltot jól ismertem. Az ő kérésére jöttem ide, beszél szlovákul, ellenfélként találkoztunk a cseh bajnokságban, ráadásul több csapattársam is van, akikkel közös nyelvet beszélünk, ők is nagyon sokat segítettek.

Végül a három kívánságát is elárulta.

–  Ha hármat kívánhatnék, az első az lenne, hogy a családom jól érezze magát és egészségesek legyenek. A második az, hogy mi jól érezzük magunkat a pályán és jól menjen a játék. A harmadik pedig az, hogy a Puskás Akadémia bekerüljön valamelyik európai kupába – fogalmazott Vanacek.