– Én szeretném diktálni a tempót és a játékstílust, nem szeretnék az ellenfélhez alkalmazkodni, bár ez egy Ferencváros ellen nehéz” – ezt filozófiája kapcsán említette Hornyák Zsolt a DIGI Sport napindító műsorában. – Eddig a támadó foci dominált a játékunkban, de nem szabad elfelejteni a védekezést sem, ami az egész csapat munkája, nem csak a négy védőé – tette hozzá a Felcsúton két éve dolgozó szlovákiai szakember.

A Puskás Akadémia mestere arról is szót ejtett, hogy miért nem megy csapatának a Paks ellen:

– Félünk tőlük, akár Böde Danitól, akár Ádám Martintól. Biztos, hogy súlyban a Paks erősebb, és nekünk valahogy be van rögződve, hogy egyszer tudtunk nyerni ellenük – azóta valahogy félénken járunk Paksra.

Ott mindig van egy töréspont számunkra, és a Paks is mindig többet akar ellenünk, mint akárki más ellen.

– Ki tud kapni bárki ellen, csak a Puskástól ne kapjon ki. Ez egy kicsit amolyan miniderbinek mutatkozik.

Hornyák Zsolt azt is elmondta, hogy mit vár a felcsúti labdarúgóktól:

– Tiszta belső, céltudatosság, józan paraszti ész – ilyen játékosokat keresek, mert nem jó olyan játékost a pályán látni, aki nem akar futni, nem akar mozogni, csak az anyagiak érdeklik. Próbálok olyan játékosokat keresni, akik szívvel-lélekkel próbálnak mindent megtenni a pályán az eredményért és egymásért. Próbálom tartani az 50-50 vagy a 40-60 százalékot a saját nevelésű játékosok és a légiósok között. De ez a forma és az egészségügyi állapot alapján változhat.

A felcsútiak vezetőedzője a feljebb lépés lehetőségéről a következőt mondta:

A bajnoki cím kérdésére mindig idegesen válaszolok, mert tudni kell, hogy mit akarunk: nevelni, vagy megelőzni a Ferencvárost? Ha erre pályázunk, akkor totálisan el kell dobni a nevelést, és négy-öt játékost hoznunk, és akkor változnak a célok. Úgy állapodtunk meg a tulajdonosokkal, hogy a nevelés a Puskás Akadémia alapcélja.

Nem szeretnék ezen változtatni, de nincs ellenemre, ha elsők szeretnénk lenni, csak akkor a Ferencvárossal kell versenyeznünk, ahol ritka a magyar

– persze érthető, mert nemzetközi szinten magasabb kvalitású játékosokat szeretnének szerződtetni; egy tapasztalt Kisvárdával; a Pakssal, ahol alig látok fiatalt a pályán; egy erős Fehérvárral, amelyik a jövőben még erősebb lehet. A jövő célja szerintem az eredmény és a nevelés egyben, de ezt olyan szinten hozni, hogy megelőzzük a Ferencvárost, és öt fiatalt évente felhozzunk az első csapatba, nem reális cél.

A Puskás Akadémiát irányító Hornyák Zsolt arra is magyarázattal szolgált, hogy miért búcsúztak hamar az Európa Konferencia Ligában:

– A nyári igazolásokkal késtünk, és az utolsó percben, egy héttel az indulás előtt raktuk össze a csapatot. A mai napig sem tudtuk megoldani, van egy-két poszt, ahol erősíteni kell, ha kisebb hibamennyiséggel akarunk dolgozni. Egyértelműen későn reagáltunk az átigazolási piacon, késtünk két-három hetet. A nemzetközi porondon már a tapasztalat is fontos. Rigában már az első húsz percben eldőlt a továbbjutás kérdése, mert nagyon sok hibát követtünk el.

A Puskás Akadémia a listavezető Kisvárda ellen lép pályára az utolsó 2021-es fordulóban.