Fontos győzelmet aratott a hétvégén a Paks, amely hazai pályán magabiztos játékkal győzte le a Puskás Akadémiát (3-1), így már csak egy pont választja el a már dobogós Debrecentől.

Az összecsapás annak fényében is érdekes volt, hogy a hazaiak kezdőcsapatát – és egyébként már megszokott módon teljes keretét – csak magyar játékosok alkották, míg a felcsútiak kilenc légióssal kezdték az összecsapást. Majd Liridon Latifi személyében behoztak egy 10.-et is. Ő Ezekiel Henty helyére állt be, és ekkor George Mevoungou már nem volt a pályán, így egyszerre összesen kilenc külföldi játékos volt a pályán a vendégeknél.

Korábbi felcsútiak “bosszúja”

Szintén érdekes, hogy a szombati mérkőzésen Bertus Lajos és Hahn János személyében két olyan játékos okozta a Puskás Akadémia vesztét, akik korábban játszottak a felcsútiaknál, de olyan kevés lehetőséget kaptak, hogy nagyon hamar távoztak onnan. Bertus két büntetőből szerzett góllal volt főszereplő, mindkét esetben Hahn volt az, aki kiharcolta csapatának a 11-est, így az ő szerepe is fontos volt a sikerben.

Az akkor 23 éves Bertus a 2013/14-es szezonban ötször volt kezdő a Puskás Akadémiában (ebből háromszor lecserélték), emellett kétszer cserélték még be.

Hahn János ugyanabban az idényben, 19 évesen volt tagja a Puskás keretének, de neki egyáltalán nem jutott lehetőség. Egyedül a Kecskemét elleni bajnokin ülhetett le egyáltalán a kispadra.

Hahn és Bertus “mellőzése” egyébként nem igazán a légiósok miatt történt, akkor még sokkal inkább támaszkodtak a felcsútiak a magyar játékosokra, hiszen a keret zömét hazai labdarúgók alkották.

Pakson építették újra magukat

A szezont követően mindketten Pakra igazoltak, Hahn számára nem volt ismeretlen a környezet, hiszen nevelőklubjáról van szó, Bertus azonban Kecskemétről ment Felcsútra, majd onnan Paksra. Négy év alatt mindketten eljutottak 100 bajnokiig, és fontos tagjai a mai együttesnek.

Bertus Lajos statisztikája ebben a tekintetben egészen kimagasló: a legutóbbi négy idényben ugyanis mindössze kettő NB I-es találkozót hagyott ki. Egyet a tavalyi szezonban eltiltás, egyet az ideiben betegség miatt.

Hahn sokszor csereként állt be az elmúlt években a Paksba, de valamilyen formában mindig számítottak rá: sorrendben 22, 29 és 30 bajnokit játszott az elmúlt szezonokban, idén pedig a 22-ből 19-szer volt a pályán.

Bertussal és Hahnnal a Paks az előző években mindig a Puskás Akadémia előtt végzett: a 2014/15-ös szezonban öt hellyel (a Paks az 5., a Puskás a 10. volt), majd néggyel (7. és 11.) előzte meg. A Paks tavaly az ötödik volt az NB I-ben, a Puskás a másodosztályban szerepelt, ott lett bajnok.

A gólpasszlista élén

Bertusnak egyébként ez pályafutása legjobb szezonja: karrierje során még nem lőtt annyi gólt egy szezonban az NB I-ben, mint most (ötöt).

Emellett a gólpasszok terén is kiemelkedik. 21 találkozón kilenc asszisztot adott, ezzel jelenleg a legjobb az NB I-ben, de a kanadai táblázaton (ahol a gólokat és a gólpasszokat adják össze) is a TOP10-ben van az élvonalban.

Az NB I gólpassz-királyának az idegeivel sincs gondja: “Tudtam, mit akarok csinálni” – videó