svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatásában az öt topliga (angol, spanyol, olasz, német, francia), valamint további 26 európai pontvadászatban vizsgálta meg, mely csapatoknál szavaztak leginkább a stabilitás, a változatlanság mellett. Azt vették górcső alá, hogy átlagosan hány éve szerepelnek egy-egy csapatnál a játékosok, és kiderült az is, hogy a stabil, összeszokott keretek eredményes szereplést is jelentenek sok esetben.

A legjobb példa erre minden szempontból a Real Madrid. A BL-címvédő egyike annak a három klubnak a kontinensen, amelyekben átlagban öt évnél is régebben (5,84 év) szerepelnek ugyanazok a játékosok, a blancók vezetik a CIES erre vonatkozó listáját. Két másik sztárklub, a Barcelona (5,36) és Bayern München (5,26) követi őket a képzeletbeli dobogón.

A Paks és a Vidi is az élmezőnyben

Egy magyar klub is érintett a közvetlen élmezőnyben, méghozzá nem meglepő módon az a Paksi FC, amely hosszú évek óta egy jól bevált koncepció mentén és kizárólag magyar játékosokkal építi stabil NB I-es csapatát. Az idei szezonban is remekül szereplő, jelenleg a 4. helyen álló tolnai gárda az összesített európai listán a 11. legstabilabb klubként szerepel, olyan csapatok előtt, mint a két manchesteri óriás, a PSG vagy a Roma, a Napoli és a Hertha, átlagosan 3,76 éve foglalkoztatva (hazai) játékosait.

Nem véletlenül számít igen rutinosnak (a második legmagasabb átlagéletkorú a Paks az élvonalban) is a Csertői-csapat, hiszen a mag most már évek óta együtt dolgozik, nagyobb játékosmozgások nélkül. Az idősebb játékosok (Bartha László, Báló Tamás, Gévay Zsolt, Kecskés Tamás, Szabó János) mellett már a fiatalabb generáció képviselői (Bertus Lajos, Hahn János, Haraszti Zsolt, stb.) is elmondhatják magukról, hogy  – esetleg kisebb-nagyobb megszakítások mellett, de – hosszú esztendők óta Pakson futballoznak.

Másik magyar csapatként a Vidi is ott van a listán, az átlag a fehérváriak esetében 3.16 év, ezzel Marko Nikolic EL-szereplő bajnokcsapata is ott van az európai élmezőnyben.

A legstabilabb és az “átjáróház-keretű”, topligán kívüli klubok listája:

 

Az összesített ranglista: