A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatása ezúttal azt vette górcső alá, hogy az európai topligákban, illetve 26 további élvonalbeli bajnokságban mely játékosok nyerik meg a legmagasabb százalékban fejes-pérbajaikat.

Több magyar, illetve NB I-es futballista is helyet kapott az összeállításban. A nagy bajnokságok, illetve játékosaik összevetésében például Willi Orbán, az RB Leipzig hátvédje az igen előkelő 21. helyen áll, olyan védő-nagyságokat megelőzve többek között, mint Sergio Ramos (Real Madrid), Ezekiel Garay (Valencia), vagy Federico Fazio (Roma).

Orbán fejpárbajai 77,4 százalékát nyerte meg eddig az idényben, 127 győztes légicsata mellett csak 37 vesztes ütközet fűződik a nevéhez a kimutatás szerint. A Bundesligából összesen csak négyen állnak előtte e téren.

A topligákon kívüli európai bajnokságok “fejeskirályai” között is akadnak magyar, illetve NB I-es futballisták. Juhász Roland, a MOL Vidi FC rutinos védője és csapatkapitánya például egészen a TOP 20-ig fejelte már magát a szezonban, szinte alig tud fejpárbajt veszíteni (78 győztes és 17 vesztes összecsapás – 82,1%) az OTP bank Ligában a 35 éves, ex-válogatott védő.

Ugyancsak az 50 fős elitben kapott helyet a diósgyőri Dejan Karan és az újpesti Kire Ristevski – a borsodiak szerb, illetve a lilák macedón oszlopa egyaránt 79,2 százalékban nyeri meg légi ütközeteit.