Futács Márkó és Szerető Krisztofer személyében két topligás nevelésű játékossal bővült az NB I mezőnye az elmúlt hetekben, hiszen előbbi a Werder Bremennél és a Nancynál, míg utóbbi a Stoke Citynél fordult meg korábban ifi-játékosként.

Az ő érkezésük apropóján gyűjtötte össze a csakfoci.hu, hogy a legmagasabban jegyzett 5 európai pontvadászat (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) valamely akadémiáján legalább egy esztendőt eltöltő magyar élvonalbeli labdarúgók hány percet játszottak az őszi szezonban minden sorozatot egybevéve.

A listát – mint ahogy az összes NB I-es játékos játékperceinek rangsorát is – a Nantes, és a Roma utánpótlásában is megforduló Loic Nego vezeti, aki védő/középpályás létére 7 gólt, és 8 gólpasszt is ünnepelhetett. A második helyre az ex-napolis Novothny Soma ért oda, aki bár perceiben egy évvel ezelőtti önmagára emlékeztet, gólok tekintetében 4-gyel alulmúlta magát 2017 őszéhez képest.

A képzeletbeli dobogóra a pályáját a Juventus utánpótlásában kezdő Davide Lanzafame fért még fel, aki 8 találatával a topligás nevelésű játékosok leggólerősebbike lett – igaz, a 2017-es őszi szezonban ő is többször, szám szerint 13-szor talált a hálóba. A Vidit és a Fradit az alapembernek nem igazán nevezhető Armin Hodzic, Tamás Krisztián és Julian Koch képviselte még.

Kiemelendő a Barcelona, és a Malaga akadémiáját maga mögött hagyó Tajti Mátyás, aki első élvonalbeli szezonjában 19-szer lépett pályára, és középpályás létére 3 gólt szerzett. Nagy Dániel az idény jelentős részében sérüléssel küzdött, míg Albion Avdijaj, Reagy Ofosu és David N’Gog nem múlta felül a várakozásokat. Utóbbi helyzetét szintén egy komolyabb sérülés nehezítette, melyre honlapunknak adott interjújában is kitér.

A mezőny egyetlen a fent említett ötös utánpótlásából kikerülő hálóőre Bukrán Erik volt, aki az idény során 4 mérkőzésen kapott lehetőséget a bizonyításra.

A topligás nevelésű játékosok őszi szezonja*

1. Loic Nego (Vidi, korábban Roma) – 3047 perc – 7 gól – 8 gólpassz

2. Novothny Soma (Újpest, korábban Napoli) – 1868 perc – 6 gól – 1 gólpassz

3. Davide Lanzafame (Ferencváros, korábban Juventus) – 1658 perc – 8 gól – 5 gólpassz

4. Tajti Mátyás (Diósgyőr, korábban Barcelona) – 1376 perc – 3 gól – 0 gólpassz

5. Armin Hodzic (Vidi, korábban Liverpool) – 997 perc – 4 gól – 3 gólpassz

6. Nagy Dániel (Újpest, korábban Hamburg) – 883 perc – 3 gól – 1 gólpassz

7. Albion Avdijaj (Debrecen, korábban Wolfsburg) – 809 perc – 1 gól – 3 gólpassz

8. Tamás Krisztián (Vidi, korábban Milan) – 643 perc – 1 gól – 1 gólpassz

9. David N’Gog (Honvéd, korábban PSG) – 451 perc – 2 gól – 1 gólpassz

10. Reagy Ofosu (Haladás, korábban Hamburg) – 427 perc – 0 gól – 0 gólpassz

11. Bukrán Erik (Diósgyőr, korábban Hull) – 360 perc – 5 kapott gól – 0 meccs kapott gól nélkül

12. Julian Koch (Ferencváros, korábban Dortmund) – 198 perc – 0 gól – 0 gólpassz

*A Transfermarkt adatai szerint.