Honvéd – Diósgyőr 4-4 (Kamber 19., Danilo 39., N’Gog 71., Lovric 78. ill. Prosser 42., Vernes 49 – büntetőből, 62., 84.)

A kispestiek szokatlanul merész felfogásban kezdték a mérkőzést: már az első percekben is csak Kamber, illetve a vissza-visszalépő Uzoma helyezkedett a hazai térfélen – a diósgyőriek tehát kontrákra kényszerültek. A tömören védekező vendégek első komolyabb hibáját kihasználta a Honvéd: a 19. percben Ben-Hatira szabadrúgásánál Kamber maradt üresen, és fejelt a tehetetlen Antal mellett a kapuba (1-0). A kapott gól után próbált dominálni a DVTK, majd látva, hogy ez nem működik, ismét kontrákra rendezkedtek be. A 39. percben aztán ismét a Honvéd örülhetett: Ben-Hatira szöglete után Danilo bólintott a hálóba (2-0). A kétgólos előny tudatában kiss könnyelművé váltak a hazaiak, a 42. percben Prosserről feledkeztek meg, aki a szélre húzódva ballal vágta Gróf feje fölött a kapuba a játékszert (2-1).

A szünet után az egész bajnoki idény egyik legérdekesebb jelenete szólt bele a kiesés ellen vívott harcba: egy a játékvezető irányából jövő füttyszó tévesztette meg Danilót, aki tizenhatoson belül megfogta a labdát. Bár a kispestiek azt reklamálták, hogy Berke játékvezetőtől jött a jel, a bíró ezt tagadta – sárga lap és büntető lett az ítélet. Más meglátás szerint a kispestiek azt reklamálták, hogy a játékvezető már a kezezés előtt a sípjába fújt – bármi is történt egészen pontosan, komikus jelenet volt, amelynek nagy hatása volt a folytatásra nézve.

A befújt tizenegyest Vernes értékesítette a 49. percben a rossz irányba vetődő Gróf mellett (2-2). A vitás helyzet feltüzelte a hazaiakat, ez a lendület azonban megint csak a miskolciaknak kedvezett: Lovric szabálytalansága után kitűnő helyről rúghatott szabadrúgást Vernes, aki szépen betekerte a jobb felső sarokba a labdát (2-3). Supka Attila az elvesztett előnyre kettős cserével reagált: érkezett Mezghrani és N’Gog Ben-Hatira és Heffler helyére. A behozott francia csatár nem sokkal később igazolta beküldésének létjogosultságát: egy szabadrúgás utáni kavarodásban küzdötte a labdát a kapuba a 71. percben (3-3).

A gól miatt megzavarodott vendégek védelme kisvártatva ismét összeomlott: a 78. percben egy N’Gog-felsőkapufa után keveredett a labda Lovric elé, aki befejelte az újabb vezető találatot (4-3). Az őrült mérkőzés őrült hajrával, és természetesen góllal zárult: egy szabadrúgás után Vernes került ismét helyzetbe, és gyötörte be az egy pontot érő találatot a 84. percben (4-4).

A Diósgyőr a szünet utáni komikus jelenet, és nyolc gól után tehát ponttal távozott a Hidegkuti stadionból, ennek köszönhetően ha győzelmet arat az utolsó fordulóban, a párhuzamos meccsek eredményétől függetlenül bennmarad az NB I-ben.

Supka a kiesők helyzetét is befolyásoló ítéletről: “Örökre eltiltanának, ha elmondanám, amit gondolok”

Paks – Kisvárda 1-0 (Könyves 73.)

Kevés helyzetet hozot a mérkőzés első félideje. A 11. percben egy bal oldali szöglet után Cukalasz bólintott kapura, de a fejese mellé szállt. Negyed órával később Gosztonyi lövése jelentett veszélyt, de Nagy Gergely magabiztosan védte a kisvárdai játékos próbálkozását. Nem sokkal később Kesztyűs szabadrúgásból veszélyeztetett, azonban a lövése elkerülte a kisvárdai kaput. A 38. percben Grozav is lövéssel kínálta meg Nagy Gergelyt, de a paksi kapus hárított. A 45. percben kis híján megszerezte a vezetést a Paks: Kesztyűs ívelése után Felipe alászaladt a labdának, Barna fejesét pedig Kravcsenko kotorta ki a gólvonalról.

Fordulás után a paksiak maradtak lendületben, és helyzeteket dolgoztak ki. Az 56. percben a Kisvárda kis híján előnybe került, ám Ilics lövését sokadik alkalommal Nagy védte. Egy óra elteltével mindkét vezetőedző cserére szánta el magát, amely a Paksnál sült el jobban – ennek megfelelően a 73. percben a hazaiak megszerezték a vezetést: Könyves kapott egy jó indítást, amelyre Felipe rosszul jött ki a kapujából, és a paksi csatár nyolc méterről a kapu közepébe pörgette a labdát (1-0).

A hátralévő időben még a Kisvárda becsülettel küzdött az egyenlítésért, azonban ez nem sikerült, így maradt az 1-0-s paksi győzelem.

Újpest – Puskás Akadémia 0-1 (Knezevic 54.)

A 21. percig kellett várni az első lehetőségre: Vega passza után Sós lőtt, Banai védett, a kipattanót Szakály lőtte az oldalhálóba. Nem sokkal később Szolnoki ugratta ki remekül Sóst, akinek jobbról, közelről leadott lövését Banai védte bravúrral. A 43. percben Spandler és Szolnoki is kézzel ért a labdához, Iványi tizenegyest ítélt. Hiába azonban a nagy esély, Traoré  bal alsó felé tartó, gyenge lövését Hegedűs védte.

Fordulás után az Újpest cserélt először, gólt viszont a PAFC szerzett: az 59. percben Sós támadta a kapujából kifutó Banait, aki nem tudott tisztázni. A labda Knezevichez került, aki a kapuba lőtt (0-1). Cserék és sárga lapok következtek, majd a 77. percben megduplázhatta volna előnyét a vendégcsapat: Knezevic lépett ki nagy helyzetben, de bal lábas lövését Banai védte. Az Újpest nem tudta feltörni a felcsútiak védelmét, így nem volt esélye az egyenlítésre. A Puskás Akadémia győzelmével bent maradt az NB I-ben.

Vidi – MTK Budapest 4-2 (Huszti 31., 11-esből, Nikolov 64., Nego 87., Kovács 91., ill. Diallo 23., Kulcsár 89.)

Az egyébként is eltiltásokkal és sérülésekkel sújtott MTK kezdőcsapatából a kezdés előtt esett ki Szelin, ám mégis a vendégek előtt adódott az első lehetőség Fehérváron, ám Diallo túl sokat várt. Ezt követően átvette az irányítást a Vidi, kisebb hazai lehetőségek adódtak – az MTK kontráiban is volt veszély – , gól azonban nem esett. A félidő közepén jött az újabb csapás az MTK-nak: Pintér is megsérült, akinek helyét Vogyicska vette át.

Mégis a kék-fehérek szereztek vezetést: Kanta lőtt 22 méterről, egy védő blokkolt, de Diallo elé került a labda, aki 8 méterről a léc alá helyezett (0-1). Azonnal jött a hazai válasz: Horváth megmozdulása Futács ellen 11-est ért, amit Huszti magabiztosan értékesített (1-1). A túloldalon Bognár lőtt veszélyesen – ballal a bal felső mellé, majd a félidő végét megnyomták a fehérváriak, akik főleg a széleken próbálkoztak, ám újabb találat nem esett, 1-1-el fordultak a csapatok.

A második játékrész elején egy pontrúgás után Kulcsár remek helyről lőhetett estében, de fölé ment a labda. A 65. percben aztán vezetést szerzett a címvédő: balról érkezett egy labda, Scsepovics pöckölte tovább, a leshatáron lévő Nikolov pedig 4 méterről nem hibázott (2-1). Bő 10 perccel később Gera lövését fogta Kovácsik. Az utolsó negyedórára megfogyatkozott az MTK, Bakit állították ki második sárgával.

Kovács I. lezárhatta volna a meccset: előbb 13 méterről lőtt, Horváth védett, majd jó cselek után közelről próbálkozott, a kapus ismét a helyén volt. Nego azonban már nem hibázott 3 perccel a vége előtt, egy balról érkező labdát értékesített (3-1).

Nem adta fel az MTK 10 emberrel sem: Bognár ugratta ki Kulcsárt, aki a hálóba pöckölt 8 méterről (3-2). Nem volt még vége: a hosszabbításban Kovács 9 méterről a hálóba lőtt, így 4-2-re nyert a Vidi.

Mezőkövesd–Haladás 1-0 (Moutari 66.)

Kényelmes helyzetből várta a mérkőzést a Mezőkövesd, hiszen már matematikailag is bebiztosította a bennmaradást, ám az 5. helyre még odaérhetett, ezért nem tartalékolt Kuttor Attila vezetőedző a kiesés ellen harcoló Haladás ellen. A szombathelyiek kezdték aktívabban az összecsapást, látni lehetett a vendégeken, hogy számukra sokkal fontosabb lenne a három pont begyűjtése, ám nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, sőt az első kaput eltaláló lövésre is tizenhárom percet kellett várni – ez Holodjuk nevéhez fűződött. Ezt követően a mezőkövesdiek is igyekeztek veszélyt teremteni Király, majd Rózsa kapuja előtt – a szürke mackónadrágos kapust a 20. percben sérülés miatt le kellett cserélni –, ám Vajda és Drazsics is rendre túlméretezte a lövéseket. A 24. percben Ivanov remek labdával ugratta ki a két hazai védő között kibújó Bamgboyét, ám a légiós hosszan vette át a játékszert, így oda lett a helyzet. A szünetig sem igazán pörgött fel a játék, nem kellett bravúrt bemutatniuk a kapusoknak, így 0-0-val ért véget az első játékrész.

A második félidő is lassú iramban kezdődött, tizenegy perc elteltével azonban az addigi legnagyobb helyzet adódott Bamgboye előtt: Gaáltól kapott jó kiugratást a támadó a tizenhatoson belül a jobb oldalon, a rövidet célozta, a labda pedig végül a kapufa külső oldaláról pattant az alapvonalon. A 66. percben aztán a semmiből vezetést szerzett a Mezőkövesd: Pekár jobb oldali beadása kicsit megpattan Mohl Dávidon, a labda pedig éppen így lett jó a középen üresen érkező Moutarinak, aki közelről a kapu közepébe helyezett, 1-0. A hátralévő időben mindent egy lapra feltett az egyenlítés érdekében a Haladás, nem is maradtak el a helyzetek. A 78. percben Bamgboye jobb oldalról érkező erős beadása Tamást találta meg középen, a Hali-játékos védője elcsúszott, így nagy helyzetben lőhetett, de a bal kapufa mellé célzott. Két minutummal később Ivanov passza után Habovda lőhetett szemben a kapuval 21 méterről, a jobb alsóba tartó labdát Szappanos ütötte remek vetődéssel szögletre. A kontrák után a Mezőkövesd is eldönthette volna a három pont sorsát a hajrában, de előbb Pekár lövését nagy bravúrral védte Rózsa, majd egy szöglet utáni kavarodást követően Pillár ziccerben mellé lőtt. Újabb gól azonban már nem esett, a Mezőkövesd 1-0-ra nyert, a Haladás búcsúzott az élvonaltól.

Az NB I állása: 

Tabella: adatbank.mlsz.hu