Az MLSZ idén márciusban tájékoztatta a csakfocit a VAR hazai bevezetésének részleteiről. Az akkori tervek arról szóltak, hogy akár már idén novemberben lehet videóbíró az NB I-es mérkőzéseken. A világjárvány azonban keresztülhúzta a szövetség számításait.

A csakfoci úgy tudja, biztosra vehető, hogy ebben a naptári évben még nem segíti a játékvezetők munkáját a technikai újítás.

Honlapunk ezzel kapcsolatos kérdésére a következő választ kaptuk az MLSZ-től:

– A videóbírós rendszer magyarországi bevezetése a következő évben várható. Több beszállító cég olyan országokban működik, amelyeket jelenleg is sújt a koronavírus-járvány, ami megnehezíti a műszaki berendezések beszerzését. Most annak van realitása, hogy a VAR-t a 2021/22-es szezonban vezetjük be az OTP Bank Ligában.

Mire jó a VAR?

A videóbíró nem arra szolgál, hogy minden játékvezetői tévedést kiszűrjön. Négy esetben lehet használni a VAR-t. A gól, nem gól megítélése, valamint a 11-esek eldöntése, lesnél, piros lapnál, valamint a téves személyazonosításnál, amikor a játékvezető nem a megfelelő játékosnak ad lapot. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) 800 videóbírós mérkőzés alapján megállapította, hogy a rendszer segítségével jelentősen megnőtt a jó ítéletek száma. A góloknál 92-ről 99, 2%-ra ugrott a jó ítéletek aránya, a 11-eseknél 90 helyett a döntések 98,3%-a, míg a piros lapoknál 96 helyett 99, 1%-a volt helyes, a téves személyazonosítás pedig hibamentessé tehető a VAR segítségével.