A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta az összes európai és kilenc Európán kívüli bajnokságra vonatkozóan, hogy a mostani idényben – április 19-ig, tehát az előző hétvégi fordulók adatai nem szerepelnek a kimutatásban – az egyes csapatoknál hány saját nevelésű játékos lépett pályára, és ők a játékpercek hány százalékát tették ki. A CIES megjegyzi, azokat a labdarúgókat vették figyelembe, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három évet az adott csapatnál töltöttek.

Az összes, azaz 40 bajnokságot tekintve az élen a szlovák bajnokságban játszó Zsolna áll, amely 23 saját nevelésű játékost foglalkoztatott már a mostani szezonban, a 28 meccs alatt pedig a játékpercek 85,5-át kapták meg. Őket követi a kolumbiai Envigado FC, amely 16 találkozón 24 saját nevelésű labdarúgónak adott lehetőséget, 76,4%-os játékperccel. A TOP 10-ben a Zsolnán kívül még két európai együttes található, az ukrán Dinamo Kijev (12/62,9%) és a spanyol Athletic Bilbao (15/55,8%).

Ha csak az NB I-et nézzük, akkor a legtöbb saját nevelésű játékosnak a Debreceni VSC adott játéklehetőséget (15) és a játékperceket tekintve is a Loki vezet 23,9%-kal. A második helyen az MTK Budapest áll, a fővárosi kék-fehéreknél 10 saját nevelésű játékos játszott a 28. fordulóig, a percet tekintve 23,9% jutott nekik. A harmadik legtöbb játékidőt az Újpest, míg a negyedik legtöbbet a Puskás Akadémia adta a saját nevelésű játékosainak.

Érdekesség, hogy ezen tabella utolsó helyén álló Mezőkövesdnél nulla saját nevelésű játékos játszott, míg ez a szám a MOL Fehérvár FC-nél kettő, a Ferencvárosnál pedig egy.

A Fradi erdélyi újonca meghatódott és helyretette az Újpest játékosát: “Szerinte ez a show része, szerintem rossz példa”