A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség rangsora alapján a 31 legerősebb bajnokságban a klubok hány, jelenleg is aktív játékost edzettek. A tanulmány megjegyzi, hogy az UEFA definíciója szerint nevelőklubnak jelen esetben azok a klubok számítanak, amelyeknél egy játékos 15 és 21 éves kora között legalább három évet eltöltött.

Az összesített listán a szerb Partizan végzett az élen, a belgrádiaknál 85 olyan játékos fordult meg 15 és 21 éves koruk között legalább három éven keresztül, akik jelenleg is a 31 legerősebb európai bajnokság valamelyikében játszanak. A Holender Filipet is foglalkoztató klubot a holland Ajax Amszterdam követi (77 játékossal), majd sorban a Dinamo Zagreb (71), a Dinamo Kijev (69), a Sahtar Donyeck (67) és a Real Madrid (63) következik.

A 31 bajnokságot számláló listára a magyar csapatok közül egyedüliként felkerült az MTK Budapest is 29 játékossal

– holtversenyben például a Premier League-ben szereplő Chelsea-vel is.

Fotó: CIES

A listán szereplő csapatokat többek között a “súlyozott pontszámok” alapján is sorrendbe állította a CIES, amely ennél a pontnál figyelembe vette a játékosok előző idénybeli pályára lépéseinek számát, az életkorukat, és a klubok sportszakmai színvonalát, ami a CIES szerint összességében minőségi és időbeli aspektusból is tükrözi a klubok edzésmunkáját. Ezen a listán a Benfica végzett az élen 81.3 ponttal, majd az Ajax (79.6), a Barcelona (78.2) és a Real Madrid (77.7) következik, az MTK súlyozott pontszáma pedig 16.2.

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.