Dr. Mezey György, Joan Carrillo, Marko Nikolic. A Videoton története három bajnoki elsőségének sikerkovácsai a kispadon. Az aranyérmek összekötik a három szakembert, a klubhoz kerülésük és a jelek szerint távozásuk körülményei viszont alaposan megkülönböztetik majd.

Mezey: Az első bajnoki cím, de jött Sousa

Dr. Mezey György 2008-ban sportigazgató lett először Fehérváron, de egy évvel később, Varga István távozása után – mintegy kényszerből – a kispadra is leült. A hajszállal elveszített bajnoki cím után a 2010/2011-es idényben már a klub történetének első NB I-es elsőségére vezette a klubot, de irányításával a Magyar Kupa-finálét is megjárta a Videoton (a Kecskeméttől kapott ki 3-2-re). Mégis távozott a szezon végén, ő maga sem akarta a folytatást a kínált feltételek mellett (ő egy évre tervezte volna még maximum a közös munkát, főnökei viszont többre, így nem is tudtak megállapodni), a klubvezetés pedig már az utolsó bajnoki és az ominózus kupadöntő előtt nyilvánosságra hozta Mezey távozásának tényét.

“A Videoton FC megállapodása Dr. Mezey György vezetőedzővel a 2010-2011-es Nemzeti Bajnokság végével lejár. A Klub vezetése ezúton is megköszöni Dr. Mezey György több mint három és fél éves tevékenységét a Klub irányításában. Személye megkérdőjelezhetetlenül összefonódott a Videoton FC átalakításával, új fejlődési pályára állításával és a Klub első bajnoki címének megnyerésével. Az a tudás és tapasztalat, amivel önzetlenül, fáradságot nem ismerve mellénk állt, elengedhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy három év alatt az ország legsikeresebb futballcsapatával büszkélkedhessen Székesfehérvár” – volt olvasható az akkori közleményben, amelyben egyben Paulo Sousa kinevezését is bejelentették.

Az akkor hírek szerint egyébként a szakmai sikerek ellenére azért döntött úgy a klubvezetés, hogy nem folytatja Mezeyvel, mert megromlott a két fél viszonya, a tréner utolsó fehérvári hónapjaiban többször is nyilvánosan kritizálta a Videoton vezetését.

“Szerződésem meg nem újítását nem kell indokolni, ezt vasárnap kézhez kaptam a tulajdonostól, s köszönöm a benne foglalt elismerést. Az viszont kár, hogy az elmúlt négy hónapban, amióta folyamatosan új vezetőedzőt keresett a klub, nem lehetett erről beszélni.”

Bizonyosan segítségére lehettem volna Garancsi  Istvánnak a jövőbeli elképzeléseivel kapcsolatban. (…) Büszkén és elégedetten távozom, miután a rám bízott feladatokat teljesítettem, munkatársaimmal és a játékosaimmal kiemelkedő szakmai munkát végeztünk. Azt természetesen sajnálom, hogy nem tudtam teljesen megvalósítani az elképzeléseimet, vagyis azt, hogy a Videotont  nemzetközi sikerre vezessem(…) – fogalmazott menesztésével kapcsolatban Mezey akkor a Fejér Megyei Hírlapnak.

Carrillo: Aranyünnep helyett “károkozás”

Elég hasonló körülmények között távozott négy évvel később a spanyol Joan Carrillo. A másodedzőből vezető trénerré avanzsált szakember 2015-ben szerezte meg a Vidivel a klub történetének második aranyérmét, de ekkor már hosszabb ideje tudni lehetett, hogy aligha marad majd, hiszen finoman szólva is más elképzelései voltak a jövőről, mint például közvetlen főnökének, az akkori klubigazgatónak, Burcsa Győzőnek.

“Sajnos Joan Carrillo többszöri iránymutatás ellenére is figyelmen kívül hagyta a klub hosszú távú stratégiai érdekeit, ezzel szakmai, erkölcsi és anyagi kárt is okozott”

– mondta Burcsa a spanyolról, felróva neki, hogy a klubvezetés utasítása ellenére nem építette be megfelelően a csapatba a télen – többek között az ingyen távozó Nikolics Nemanja pótlására –  igazolt Mareval, Ivanovski, Luijckx triót, így olyan hátrányba kerültek, “ami komoly gondot jelent a BL-selejtezőre történő megfelelő felkészülésben.”

Carrillónak is jutott egyébként egy kupadöntő “búcsúmeccsként”, de Mezeyhez hasonlóan ő sem tudott duplázni, a Ferencváros 4-0-ra kiütötte a Groupamában a tavasz végére picit széteső Vidit.

 

Nikolic: Vég helyett kezdet

Marko Nikolic épp az FTC megelőzésével jutott a csúcsra az NB I-ben és úgy tűnik, bajnok elődjeivel ellentétben számára a folytatás is garantált.

A szerb szakember rögtön az első évében befutó lett az OTP Bank Ligában, nagy csatában leküzdve a rivális Fradit, de a jelek szerint neki nem kell attól tartania, hogy idő előtt és bajnokként távoznia kell. Egyrészt a klubvezetést is többször bizalmáról biztosította már a szakvezetőt, másrészt ő maga is kijelentette, hogy a külföldi ajánlatai ellenére nem akarja elhagyni a Vidit, sőt, szeretne a nyáron a nemzetközi porondon is “villantani”.

Több hete volt klubja, a Partizan Belgrád csábításáról is lehetett olvasni-hallani, Nikolic is elismerte, hogy keresték a szerb fővárosból, de a fekete-fehérek miatt sem kívánja most elhagyni a Fehérvárt. Ő lehet így az első edző, aki a bajnoki cím megszerzése után is folytathatja a munkát a Videotonnál – jelenleg is zajlanak az egyeztetések a folytatás mikéntjéről.

Ez nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Erre kell építenünk egy nagy klubot, jövőre meg kell ismételni ezt a sikert itthon jövőre is, és helyt akarunk állni a nemzetközi kupában is. Tovább kell építenünk ezt a csapatot, az az álmunk, hogy a nemzetközi porondon is erősebbek legyünk, nem csak azért megyünk oda, hogy csak játsszunk, mindent meg fogunk tenni azért, hogy többet is elérhessünk

fogalmazott Nikolic vasárnap, miután a Honvéd legyőzésével bajnok lett a Vidi.

Videoton: “A hétvégén aláírunk” – ezen megy az egyezkedés a friss bajnok edzővel