A MOL Vidi FC dedikáltan legfontosabb játékosa, a csapat központi figurája négy nappal az első EL-csoportmérkőzés előtt hivatalosan is szerződése felbontását kérte, és jelezte, hogy befejezi a futballt. A klubvezetés elfogadta a játékos döntését (pénteken be is jelentették hivatalosan a távozását), annak ellenére, hogy mást nevezni nem tudnak a helyére, és rövid távon komoly hátrányt szenvednek az eset miatt. Lazovic távozásának kiváltó okát a mai napig csak találgatja mindenki, és miközben vadabbnál vadabb pletykák terjednek, sem a klubvezetés, sem a játékos nem ad magyarázatot.

Cikkünkben a hátteret és a szereplők viselkedését vizsgáltuk forrásaink segítségével.

Ami biztos: Ez csak idő kérdése volt

Akik ismerik a fehérvári öltöző kulisszatitkait, aligha lepődtek meg a történteken. Lazovic érkezése és nagyon gyors térnyerése vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy területfoglalása óta dekódolva volt, hogy egyszer felrobban mindaz, amit a játékostársak, edzők, vezetők hol építgettek, hol takargattak, azaz Danko Lazovic kiskirálysága.

A szerb klasszis primadonnaként érkezett, primadonnának járó elbánásban részesült és primadonnaként élte is az életét a fehérvári klubnál. Fantasztikus megoldások, remek gólok, csodálatos gólpasszok, ugyanakkor óriási hisztik, örjőngő kirohanások, gyerekes botrányok szegélyezték mindennapjait.

A külvilág Lazovic rosszabbik oldalából momentumokat láthatott, egy-egy emlékezetes és vicces szimulálást a pályán, szájkaratét az ellenfelekkel és a bírókkal, indolens lökdösődést, de az kulisszák mögé igazán senki nem tekinthetett be kívülről, hiszen a fehérvári öltöző jól zárt.

Az az öltöző, ahol Lazovic korlátlan úr volt

annak ellenére, hogy jelen volt egy csaknem százszoros magyar válogatott, Juhász Roland, ráadásul csapatkapitányként. A szerb játékos egymaga is képes volt uralkodni, de ebben segítséget kapott délszláv társaitól is, akik egyre nagyobb számban voltak jelen a Vidi öltözőjében. A fehérvári öltözőt és Lazovicot is jól ismerő informátorunk kérdése jogos: mi történt volna azzal a magyar játékossal, aki mindezt megpróbálta volna eljátszani mondjuk a Partizan Belgrád öltözőjében? Hány nap jutott volna ott neki? Lazovicnak több mint két évnyi jutott, és az meglehetősen zavartalanul telt, mert az árnyoldala felett mindig mindenki átlépett. A rutinos válogatott csapatkapitány, az edzők és a vezetők is. Ennek oka az volt, hogy a pályán nyújtott teljesítményt, azt amit tudásával hozzátett a Vidi sikereihez, mindenki többre értékelte annál, mint amit a másik oldalon elvett.

Ez elsősorban a vezetőknek jelenthetett dilemmát, hiszen amíg eredményesen szerepel a csapat, addig nem könnyű – és sokszor nem is célszerű – a folyamatokba közbeavatkozni, mindig mérlegelni kell emiatt, és az eredményesség döntő tényező lehet ilyen esetekben.

Mit befolyásolt Lazovic eddig az öltözőben?

A kérdésre a válasz elég egyértelmű: szinte mindent. A hangulatot mérkőzéseken, edzéseken, mindig és mindenhol. Félreértés ne essék: tette ezt mindkét irányba, hol rendkívül pozitívan, hol ellenkezőleg, rendkívül negatívan. Hihetetlen győzni akarása, vitathatatlan játéktudása, mérhetetlen rutinja sokszor felfelé repítette a Vidit, ugyanakkor a már korábban ecsetelt emberi gyengeségei sokat ártottak is a csapatnak (például a gyakori eltiltások révén). Ő ezzel soha nem foglalkozott, az ilyen játékosokra jellemző egoizmusa kizárta, hogy tekintettel legyen a körülötte lévőkre, az őt foglalkoztató klubra.

Néhány rutinos játékost elfogadott, ami annyit jelentett, hogy velük nem ütközött, velük nem ment szembe, de őket is bedarálta annyira, hogy azok ne menjenek vele szembe, ne emeljenek szót ellene. Ő pedig az öltözőben és a pályán tette, amihez kedve volt.

A fiatal játékosokkal bánt a legkeményebben. Ez néha mérkőzéseken is látszott: ha egy fiatal nem neki passzolt vagy nem úgy és nem akkor, amikor ő gondolta, akkor olyan szintű verbális agresszió következett, ami mástól ritkán volt látható. Edzéseken durvább volt a helyzet, ott ha elszakadt a cérna, akkor akár törlesztett is, de lökdösődésből, káromkodásból, veszekedésből ott is volt bőven, ha valami nem tetszett.

Az utóbbi időben erőltette, hogy nőjön a honfitársainak a száma az öltözőben (információink szerint ennek viszont Kovács Zoltán még időben megálljt parancsolt, akár kemény konfliktusokat is felvállalva), ugyanakkor ha volt olyan légiós vagy magyar játékos – akár válogatott is, Varga József például neki címezte hétvégi szavait -, akit ő nehezen fogadott el, azt éreztette is.

Miért most borult ki a bili és pontosan mitől?

A furcsa, hogy nem Lazovicból lett elege a Vidinek, hanem neki a Vidiből. A klub nem elküldte, hanem elfogadta, hogy el akar menni. Úgy tudjuk, és a jelek is azt mutatják, hogy senki nem tartóztatta a játékost. Nem győzködte a maradásról sem Kovács Zoltán sportigazgató, sem Garancsi István tulajdonos, és játékostársai sem, igaz utóbbiak közül senki nem is volt nagyon abban a helyzetben, hogy érdemben ehhez az ügyhöz szóljon. A csapattársai tiszteletét kivívta ugyan, de a szeretetét soha.

Ami biztos, hogy a felcsúti meccs után megsértődött, bejelentette, hogy megy, és a klubnál nem tartóztatták, az öltöző egy részénél pedig inkább megkönnyebbülést érezni.

Elment valaki, akinek példaképnek kellett volna lennie, de a klub arculatát sokszor rongálta, persze, a játékával sokszor győzelemhez segítette.

Mi váltotta ki Lazovic sértődését? Ezzel kapcsolatosan számos pletyka tartja magát. Nézzük ezeket sorban, és azt, amit ezzel kapcsolatban forrásaink mondtak az elmúlt napokban, egymástól függetlenül!

1. állítás: Összeugrott az öltözőben Negóval, akit dulakodás közben az öltözőszekrénynek lökött

Úgy tudjuk, valóban történt hasonló affér közöttük, de nem most és nem csak Negóval. A Nego-Lazovic balhé a Loki meccs után volt, tehát jóval korábban, így téves az az állítás, hogy ez áll Lazovic távozásának hátterében. Viszont akkor valóban kapott a játékos egy utolsó figyelmeztetést a vezetőktől, hogy több ilyen affér nem fér bele.

2. állítás: A felcsúti Puskás Akadémia-Vidi meccsen történt balhé miatt büntetéseket osztottak ki, amit ő nem fogadott el, így inkább megsértődött

Úgy tudjuk, valóban volt büntetés, de Lazovicot ez nem érintette, hiszen ezúttal nem szította a hangulatot a meccs után, hanem épp ellenkezőleg próbálta megfékezni a balhét a meccs után. Büntetést két, az incidensben részt vevő két játékos kapott, de ezzel mindketten csak akkor szembesültek, amikorra Lazovic házon belül már rég bejelentette a távozását – így ezt is kizárhatjuk.

3. állítás: Lazovic kirúgatta magát, hogy a Partizan sportigazgatója legyen

Ez a pletyka inkább itthonról indult el, és 2-3 elteltével vette át a szerb sportsajtó marginálisabb része. Azok a vezető szerb lapok, akik a csapat szerb játékosairól vagy edzőjéről mindig mindent előbb tudnak, mint a magyar sajtó, ezzel a pletykával nem is foglalkoztak, így ez a verzió kizárható (ezzel együtt nem kizárt, hogy később Lazovicot valóban felkérik majd a posztra).

4. állítás: A Vidi egyik vezetője bement az öltözőbe, megfedte a csapatot, erősen kritizálta a balhézó légiósokat, különösen Lazovicot, aki ezt nem viselte el

Úgy tudjuk, ez az állítás áll leginkább közel a valósághoz, de rendkívül ellentmondásosak ezzel kapcsolatosan a részletek. Akad olyan informátor, aki szerint azonnal a meccs után járt vezető az öltözőben, más szerint Vidi-vezető a Puskás Akadémia öltözőjébe tért be, oda is csak bocsánatot kérni (a Magyar Idők nyíltan írt Garancsi István öltözőbeli látogatásáról), megint mások szerint a meccs után egyik öltözőben sem fordult meg Vidi-vezető, csak hétfőn a sajátjukban, és ott is Lazovic távozását bejelenteni a csapat előtt. A legtöbb forrásunk szerint volt öltözőbeli látogatás a szombati meccs után, ahol már eleve feszültebb volt a hangulat. Addigra a játékosok higgadtabb része már szóvá tette a pályán balhézóknak, miért kell mindig feszültséget szítani. Egyes források szerint a vezetői látogatás során számon lettek kérve az indolens viselkedésért a balhézók – ez alól Lazovic sem volt kivétel -, az ő neve elsősorban úgy került elő, hogy gyakran kiváltója az ilyen jellegű eseményeknek, miközben múltja és kiemelt keresete alapján neki nem ilyen irányba kellene vinni az öltözőt. Lazovic nem sokkal később ezt magára vette, és közölte, ha a mostani eset után is mindenki benne látja a bűnbakot, akkor ő ebből nem kér többet és befejezi. Akad forrás, aki szerint a pénzzel kapcsolatos megjegyzés annyira érzékenyen érintette, hogy első felindultságában még azt is mondta, neki mostantól egy fillér se kell, csak adják neki oda azt a prémiumot, ami a sikeres Európa Liga-menetelésért jár.

Jól vagy rosszul járt a Vidi?

Rövid távon valószínűleg rosszul – a kreativitás, a váratlan döntések a BATE ellen is hiányoztak a Vidi játékából -, hosszú távon viszont inkább jól. Lazovic a kora és fizikai állapota miatt egyértelműen nem számított már a jövő emberének. A mostani villámgyors lelépése sokkszerű, és az EL-csoportkör vonatkozásában igen kellemetlen a Vidinek, de hosszú távon segíthet is az, ami most történt, hiszen a bajnokságban például játszhat majd az a játékos, aki Lazovic helyére, a Lazovic által meghagyott pénzből érkezik.

Amiért jól járhat a Vidi:

– újjáépülhet az öltöző, ahol olykor már meglehetősen torz viszonyok uralkodtak

– érkezhet egy Lazovic-képességű, nála fiatalabb játékos a felszabaduló bérkeret kárára

– a külvilág felé évek óta szinte minden téren fejlődő Vidinek esélye nyílik arra, hogy ne csak eredményes, de szimpatikus csapat benyomását is keltsék a pályán (ennek gyakran volt akadálya a szerb klasszis magánszáma)

Amiért rosszul járhat a Vidi:

– egyértelműen gólok, gólpasszok, kreativitás, olykor jó értelemben vett csibészség is távozott

– bár sok játékos fellélegezhet az öltözői vezér lelépése miatt, ugyanakkor el is indulhatnak olyan folyamatok az általa üresen hagyott erőtérben, melyet eleinte nehéz lesz kezelni az edzőnek, a vezetőknek. A délszláv játékosok helyzete gyengülhet, egymás közti viszonyuk is átalakulhat, és az öltözőn belül is újraosztásra kerülhetnek a szerepek, amit nem lesz könnyű kezelni

– az EL-csoportkörben a legnagyobb a veszteség, hiszen egy új igazolást oda már nem lehet nevezni, és a Vidi egyértelműen kulcsposzton vesztett kulcsjátékost egy olyan versengésben, melyben amúgy sem volt riválisaival azonos szinten.