A csakfoci.hu számolt be arról elsőként, hogy a Slovan Bratislavánál szereplő Guzmics Richárd már a téli átigazolási szezonban csapatot válthat, és nagy valószínűség szerint újra az NB I-ben folytathatja pályafutását. Ahogy írtuk, több élvonalbeli klub is érdeklődik iránta, de a legközelebb az OTP Bank Liga 2. helyén álló Mezőkövesd áll a megszerzéséhez, és értesüléseinket a múlt héten erősítette a matyóföldi klub.

A 32 éves és 28-szoros magyar válogatott védőt hétfőn sajtótájékoztatón is bemutatta a Mezőkövesd, aki előszerződést kötött a klubbal, így január 1-től lesz a matyóföldiek játékosa.

Egy történelmi pillanatnak lehetünk tanúi. Úgy érzem, egy olyan játékost sikerült meggyőznünk, hogy Mezőkövesden folytassa a pályafutását, aki egyfajta szimbólumnak tekinthető a magyar labdarúgásban. Nemcsak válogatottság számai miatt, hanem amiatt is, hogy Szombathelyen komoly karriert futott be, illetve az Európa-bajnokságon valamennyi mérkőzésen kezdőként szerepelt és kilencven percet játszott – kezdte a sajtótájékoztatón Mezőkövesd szakmai igazgatója, Tóth László. – Amikor elkezdtem a tárgyalást Ricsivel, inkább egy baráti beszélgetésnek gondoltam és nagyon bíztam benne, talán eljutunk egy olyan szintre, hogy adott esetben esetleg rátérhetünk arra, mikor tudná Mezőkövesen folytatni a pályafutását. Többszöri találkozást követően úgy éreztem, talán elképzelhető, hogy Ricsi Mezőkövesden folytatja végül a pályafutását. Nagyon-nagyon nehéz napokat éltünk át emiatt, mert olyan döntést kellett hoznunk, hogy a nyár folyamán nem igazolunk már több játékost, hanem az utolsó utáni pillanatig próbáljuk Ricsit meggyőzni, hogy nálunk folytassa.

Ebből kifolyólag csak három belsővédővel vágtunk neki a szezonnak. Láthatjuk a sors iróniáit, hiszen a védőink sérülnek meg folyamatosan, úgyhogy felvállaltuk ezt a kockázatot. Sajnos nem jött be a számításunk.

Viszont eljutottunk egy olyan szintre a tárgyalások folyamán, hogy itt folytatja pályafutását, és most már itt ül körünkben és szeretettel köszöntjük. Január elsejétől pedig klubunk játékosa lesz.

Guzmics szerződése december 31-én lejár a pozsonyiaknál, így szabadon igazolhatóként érkezik új klubjához.

Korábban már Kuttor Attila jelezte, szívesen látna a csapatában. Többször beszélgettünk róla és végül is szeptemberben kezdtünk el komolyabban tárgyalni – kezdte Guzmics Richárd, aki két és félévre kötelezte el magát. – Azt gondolom, már nem szeretnék külföldön játszani. Öt és félév elég volt nekem. Játszottam Wisla Krakkóban három szezont, majd Kínában két szezont és most a Slovannal bajnok lettem.

Kicsit azt érzem, hogy elég volt a külföldi életből. Haza akartam jönni és azt gondolom, Mezőkövesden mindenki akart engem.

Nagyon fontos volt, hogy jó csapatba kerüljek, hiszen tényleg a Mezőkövesd nagyon jó futballt játszik. Ahogy nézem a meccseiket, nagyon jó játékkal rukkolnak elő hétről-hétre, és fontos volt, hogy egy ilyen csapatban tudjak majd teljesíteni.

A rutinos védő végül elmondta, szeretné visszaverekedni magát a válogatottba.

Nagyon szeretnék még a válogatottban játszani. Másfél évig nem voltam kerettag, és szeretném visszaverekedni magam a keretbe. Ehhez fontos, hogy hétről-hétre játsszak, jól teljesítsek és azt gondolom, Mezőkövesden erre megvan rá a lehetőségem. Igazából rajtam múlik, hogy újra felölthessem magamra a válogatott mezét – fogalmazott.

A Mezőkövesd a bajnokságban 8 forduló alatt 18 pontot gyűjtött, és a 2. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján, három ponttal lemaradva az éllovas MOL Fehérvár FC-től.