A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legújabb kutatása ezúttal a keretek stabilitása és átlagéletkora alapján vizsgálta meg az európai élvonalak csapatait.

Három kategóriában állított szeptemberi rangsort a CIES, például a legfiatalabb csapatokat is felsorolva. Ebben ezúttal nem találunk magyar klubokat – márciusban volt még kettő is –, viszont akadnak NB I-es képviselők a saját nevelésű játékosokat legnagyobb számban, illetve a leghűségesebb futballisták, illetve legstabilabb játékoskeretek TOP 50-es névsorában is. A teljes lista itt!

 

A Loki most “a magyar Bilbao”

A saját nevelésű játékosok játékperceit tekintve például az NB I-ben remek formába lendült DVSC a közvetlen élmezőnybe, a 4. helyre került egész Európában, csak a cseh Sigma Olomouc, a spanyol / baszk Bilbao és a szlovák Nyitra áll a Loki előtt. Debrecenben a CIES számítása szerint a játékpercek 63,6 százaléka a klub által nevelt játékosoké volt.

Ezen a listán a Haladás és a Honvéd neve is szerepel. Az akadémistákat bőven foglalkoztató két csapat egyaránt 45,5%-ot ért el a szeptemberi saját nevelésű játékperceket illetően a CIES számítása szerint.

Paks = állandóság, stabilitás

A sporttudományi szakemberek azt is megvizsgálták, mely európai csapatokra jellemző leginkább az állandóság, a stabilitás. Az alábbi 50-es listán átlagolták azt, hogy mennyi ideje szerepelnek (évben) a futballisták a kluboknál. A legstabilabb csapat a kontinensen a CSZKA Moszkva, játékosai átlagosan 8,65 éve tartoznak fővérosi klub kötelékébe, ez pedig kiemelkedő adatnak számít. A legjobb négy közé a Barcelona és a Real Madrid is befért – de a Bilbao, a Napoli és a Bayern is ott van a TOP 10-ben –, a svéd Jonköpings pedig a második.

Itt egy magyar klub található, a csak magyar futballistákat alkalmazó Paks. A tolnaiaknál nem jellemző a hatalmas vérátömlesztés a játékoskeretben, a csapat magja évek óta együtt futballozik, átlagosan több mint három éve (3,07), ezzel az atomvárosiak a Szpartak Moszkvával is holtversenyben a 47. helyen álltak szeptemberben.