A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) a legfrissebb tanulmányában azt vizsgálta, hogy az egyes bajnokságokban átlagosan hány napot vannak szolgálatban a vezetőedzők. A kutatás 90 ligát nézett meg szerte a világból, a március 1-jei állapot szerint.

Az NB I-ben átlagosan 289 nap, vagyis kevesebb, mint tíz hónap jut egy vezetőedzőnek, ezzel a magyar élvonal a lista hátsó felében helyezkedik el és mindössze 23 ligát utasít maga mögé. A CIES azt is vizsgálta, mennyi a két évnél régebben, illetve a hat hónapnál rövidebb ideje hivatalban lévő edzők aránya. Itthon Bognár Györgyöt (Paks), Waltner Róbertet (ZTE), Csertői Aurélt (Gyirmót) és Hornyák Zsoltot (Puskás Akadémia) leszámítva egyik edző megbízatása sem tartott még hat hónapnál tovább. Csertői és Hornyák számítanak egyébként “listavezetőnek”, hiszen ők már több, mint két éve dolgoznak klubjuknál.

A szomszédos bajnokságok egyébként még az NB I-nél is nagyobb “edzőölők”. A horvát, román, szerb és a szlovák bajnokságban is gyakrabban intenek búcsút a vezetőedzőknek. A szlovén bajnokság és az osztrák élvonal viszont előrébb helyezkedik el a kutatásban. Előbbinél 370, míg utóbbinál 486 nap jut a trénereknek. Az ukránok igencsak az élmezőnyben, a tizedik helyen végeztek. Itt átlagosan 761 napot ülhet egy edző a kispadon.

A trénerek a legtöbb bizalmat Észak-Írországban kapják, itt átlagosan 1536 nap telik el az edzőváltások között. A lista másik végén a szaúd-arábiai bajnokság szerepel, itt mindössze 156 nap jut az edzőknek.

Az edzők átlagos szolgálati ideje Európában hosszabb, mint más kontinenseken. Az UEFA-tagszövetségek klubjai esetében 506 nap, míg a többi kontinens csapatainál 402 nap telik el két edzőmenesztés között. A dél-amerikai bajnokságok klubjainál még rövidebb átlagos szolgálati időt mértek, itt 303 nap. Ez együtt jár a játékosok nagyobb elvándorlásával is. Brazíliában korábban már reagáltak erre a tendenciára és azt a döntést hozták, hogy a klubok egy idényben maximum két vezetőedzőt alkalmazhatnak, a trénerek pedig legfeljebb két csapat kispadjára ülhetnek el.

Az NB I és a magyar válogatott is “ellopná” a román bajnok 1 millió eurós kapusát – sajtóhír