A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb tanulmányában az az InStat futballstatisztikai rendszer indexei alapján összesítette, mely játékosok uralják az európai focit, illetve saját bajnokságukat. A kimutatásban lehetőség van csak az OTP Bank Liga játékosait, pontosabban az NB I-ben futballozók toplistáját is szemrevételezni.

Ez alapján a december 5-ig összesítő listát a Ferencváros brazil karmestere, Isael vezeti 298 ponttal (ezzel egész Európát tekintve a 374.), Cseri Tamást (Mezőkövesd, 284 pont) és Dibusz Dénest (FTC, 283) megelőzve.

A TOP 10-es listán második legjobb légiósként az ukrán Anton Kravcsenko (Kisvárda) a negyedik, a DVSC szlovák kapusa, Tomáš Košický az ötödik, a Vidi francia jobb bekkje, Loic Nego a hatodik, megelőzve csapattársát, a bosnyák válogatott Armin Hodžićot, valamint Gheorghe Grozavot (Kisvárda), Tokmac Nguent (FTC) és Juhász Rolandot (Fehérvár).

Messi itt is az élen

Ami a nemzetközi élmezőnyt illeti, a vizsgált 35 európai bajnokság összesítése alapján az immáron hatszoros Aranylabdás Lionel Messi (Barcelona) az idény eddigi legjobb játékosa az InStat alapján, 401 index-ponttal az argentiné az első hely.

A második pozíciót a holland Ajax marokkói támadó középpályása, Hakim Ziyech foglalja el jelenleg, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a francia Kylian Mbappé (PSG) állt december 5-ig bezárólag.