Mint arról beszámoltunk, botrányos körülmények között, és végül 11-esekkel búcsúzott az Európa Ligától a Budapest Honvéd, amely 0-0-s döntetlent játszott idegenben is a román Craiova ellen, majd a büntetőket követően a hazaiak győztek (3-1) – papíron.

A kétszer 15 perces hosszabbítás végén ugyanis a dulakodó játékosokat szétválasztani igyekvő északír bíró, Arnold Hunter mellett felrobbant egy, a nézőtér egyik kapu mögötti román szektorából bedobott hanggránát, ráadásul a játékvezetőt egy öngyújtóval is eltalálta egy hazai szurkoló.

Utóbbiról közeli felvételt is készített az egyik helyi csatorna:

Nagyjából félórán át állt a játék, Huntert ápolták, a játékvezetői stáb és az UEFA ellenőre pedig jól láthatóan nem tudta, mi tévő legyen, végül a tartalékbíró levezette a nagyjából hátralévő egy percet és jöhettek a büntetők.

 

A Honvéd már hivatalosan is jelezte, hogy megóvja a mérkőzést, amelyet a helyi és a nemzetközi hírek, kommentárok szerint azért nem fújatott le az UEFA, mert féltek a még nagyobb botránytól, például a hazai szurkolók haragjától…

“Ha továbbengedi a meccset, megúsztuk”

Bár Romániában összességében pozitívan értékelik a (remélt) továbbjutást (lapszemle hamarosan!), akadnak jóval óvatosabb vélemények is a botrányos eset miatt. Megszólaltatták például a korábbi román FIFA-bírót, Ion Crăciunescut is, aki megpróbálta elmagyarázni, miért nem fújta le vagy szakította félbe végleg Hunter játékvezető, illetve helyettese vagy az UEFA ellenőre a csütörtöki mérkőzést.

Csak a bíró dönthet arról, saját hatáskörében, hogy folytatódjon-e a találkozó vagy sem. Két eset állhat fent: a játékvezető tovább engedi a mérkőzés lejátszását és akkor nincs probléma, vagy megállítja a találkozót. Erről csakis ő dönthet. A tartalékbírónak is lehet ilyen jogköre, ha a vezető bíró nem képes egy adott helyzetben döntést hozni. Ha a játékvezetők valamelyike úgy dönt, a Craiova a kizárást és a 0-3-s végeredményt kockáztatja. Ha továbbengedik a meccset, akkor megúszhatja a csapat – mondta a korábbi bíró még a 11-es párbajt megelőzően.

Crăciunescu ugyanakkor még előfordulhat az is, hogy a történtek miatt az UEFA a zöld asztalnál 3-0-s eredménnyel a Honvéd javára ítéli a találkozó végeredményét, ami a kispestiek továbbjutását jelentené.

Rómában le tudták / merték fújni, amit Romániában nem

A Romániában történtekhez kísértetiesen hasonló és emlékezetes eset történt már a nemzetközi porondon. 2004 szeptemberében az AS Roma és a Dinamo Kijev játszott Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést a Stadio Olimpicóban. A félidő lefújásakor, 1-0-s vendégvezetésnél a mérkőzést vezető Anders Frisk kiállította a hazaiak francia védőjét, Philippe Méxest, a bírót pedig a szünetre vonulás közben egy pénzérmével megdobták a nézőtérről. A vérbe boruló homlokú svéd emiatt lefújta a találkozót, mondván saját és kollégái testi épségét sem érezte ezt követően biztonságban.

Bár a Roma elnézést kért a történtek miatt a bírótól, az UEFA akkor kemény kézzel büntetett: egyrészt 3-0-s végeredménnyel a Dinamo Kijevnek ítélte a találkozót, másrészt két mérkőzésre bezáratta a fővárosi arénát…