Az Instagram-oldaladon közzétett búcsúüzenetben majdnem mindenkinek köszönetet mondtál az eddigiekért, azonban feltűnt, hogy Szergej Rebrov kimaradt a felsorolásból. Van valami különleges oka, amiért így döntöttél?

Valóban, de nem szeretnék más csapat edzőjéről nyilatkozni. Mostantól fogva csak a jelenről és a jövőről szeretnék beszélni. Hangsúlyozom szeretném megköszönni a Ferencváros-szurkolóknak is az elmúlt élményeket, amit velük közösen átélhettem.

Milyen dolgok és érvek szóltak amellett, hogy még idén nyáron elhagyod a Fradit?

Amikor az ember meghoz egy ilyen horderejű döntést, ahhoz mindig két fél szükséges és azoknak a közös beleegyezése. Így történt ebben az esetben is.

Értesüléseink szerint az arab világból is volt megkeresésed. Mi tartott vissza, hogy végül nem igazoltál oda?

Igen, voltak más lehetőségek is, mérlegelnem kellett. Egy magyar és két külföldi csapat szeretett volna, 

többek között az arabok is, de úgy éreztem, hogy a leghelyesebb, ha itt fejezem be a pályafutásomat. A családom is nagyon jól érzi magát Budapesten, kiváltképp azért is maradtam Magyarországon, mert ez az egyesület adta nekem a legtöbbet pályafutásom során.

Semmi sem gátolhatott meg abban, hogy visszatérjek Kispestre. A Honvéd-szurkolóknak tartozok ennyivel, mindenképpen ki akartam fejezni, hogy milyen érzéseket táplálok feléjük, másrészt érzelmileg rendkívül kötődöm az klubhoz. Szeretném a teljesítményemmel viszonozni azt a fogadtatást, amiben az elmúlt években és most is részesítettek a kispesti drukkerek.

Milyen volt a közös munka Rebrovval?

Nem neheztelek a Fradira, de ahogy említettem, nem szeretnék más edzőről véleményt formálni. A közösségi médiában már megköszöntem azoknak, akik számítottak nekem. Remélem, hogy a Fradi nagyon jól fog ma teljesíteni a Dinamo Zagreb ellen. Ha továbbjutnának, az komoly áttörést jelentene a magyar labdarúgásnak. A volt csapattársaimnak fogok szurkolni, majd a Kisvárda múltheti meccsét fogom megnézni, hogy a hétvégére még jobban képbe kerüljek róluk.

Sokak szerint jelzésértékű volt, hogy a Vidi ellen szabadrúgásból lőtt gólod után felszaladtál a nézőtéren ülő családodhoz. Miért nem az edződdel és csapattársakkal ünnepeltél akkor?

Igazából nem volt különös oka az akkori gólörömömnek. Azért mentem oda a családomhoz, hogy megköszönjem nekik, amiért abban a nehéz időszakban támogattak. Végig mellettem álltak, ettől többet el sem képzelhettem volna tőlük.

Lanzafame a 9-es mezt viseli majd – Fotó: www.facebook.com/honvedfc

Összességében, hányasra értékeled a Fradiban nyújtott teljesítményed? Akad hiányérzeted, vagy törlesztenivalód?

A Fradiban gyűjtött tapasztalataim mindenki számára világosak és önmagukért beszélnek. Jöttem, láttam, győztem. Társgólkirályi címet szereztem és bajnok lettem. Kell ennél több? Ezek már a múltban történtek, és mostantól új fejezet nyílik előttem: számomra a jelen és a jövő a Honvédot jelenti.

A Fradi és a Honvéd-szurkolók körében megoszlanak a vélemények rólad. Őszintén, melyik szurkolótáborhoz húz inkább a szíved?

– Természetes, hogy a szurkolók véleménye megoszlik, hiszen mindenkinek meg van a véleménye rólam. Nekem ebben az esetben egy fegyverem lehet, ha a pályán nyújtott teljesítményemmel válaszolok nekik.

Tudom, hoztam olyan döntéseket, amelyek néhány szurkolónak nem estek jól, de higgyék el, be fogom bizonyítani, miért vagyok itt újra, és a rólam alkotott vélemények át fognak értékelődni. Tisztában vagyok vele, mindent bele kell adnom, ugyanakkor mindkét tábornak helye van a szívemBEN. A szurkolók fogadtatását majd a pályán fogom megválaszolni. Nem határozhatom meg az érzéseiket, a fogadtatásukat.

Bízom benne, hogy a meccseken nyújtott teljesítményem önmagáért fog beszélni, és kiváltja a drukkerek örömét az, hogy igen, itt vagyok, visszatértem, tiétek vagyok. Olyan dolgokat szeretnék véghez vinni a Honvédban, amire hosszú ideig büszke lehetek és kivívhatom a szurkolók biztatását.

Fél évvel ezelőtt méltatlannak tartottak a Honvéd dicsőségfalán, és a szurkolók törzshelyén lévő portrén az “Áruló” szó fedi az arcod. Megbékéltél már ezzel a jelenséggel? Hogyan tudnád ezt jelzőt “lemosni” magadról?

Amikor ez történt, akkor egy nehéz döntés volt elhagyni a Honvédot, és nem volt könnyű rábeszélni magam a döntés meghozatalára. Aztán persze minden szurkoló azt gondol, amit akar. Aki engem ismer a Honvédnál, az tisztában vele, hogy mindig mindent beleadtam ezért a klubért.

Ez az egyetlen csapat, ahová háromszor is visszatértem, és nagy valószínűséggel itt fejezem be a pályafutásom. A Honvédnak különleges értéke van számomra.

Különösen azért, mert amikor Olaszországból Magyarországra költöztem, mindig otthon éreztem magam. Szeretettel fogadtak, sok sikert elértem, de hogyha egy szóval kellene összefoglalni, azt mondanám: óriási szenvedély! – jellemezte régi-új állomáshelyét Lanzafame.

Zavaróan hat rá a sok cél

– Nem szeretnék túlzottan sok célt kitűzni magam elé, mert ha sok van, akkor abba egy idő után belezavarodok. Ugyanakkor egyértelmű, hogy nagy célokkal érkeztem ide, és szeretném átélni újra a szép pillanatokat, amelyeknek annak idején részese lehettem a Honvéd színeiben. Nemcsak a jövő foglalkoztat, hanem a jelen is, sok győztes meccsen szeretnék játszani – válaszolta az újságírói kérdésre a 32 éves olasz csatár.

LENKÓ PATRIK