A Budapest Honvéd pénteken délben hivatalosan is beadta az óvást az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) a román Craiova elleni Európa Liga-selejtezőn történtek miatt – erről a kispesti klub egyik tulajdonosa, Mendelényi Dániel nyilatkozott az M4 Sportnak. Az üzletember kitért arra, milyen fogadtatásban és elbánásban volt részük Romániában.

– A mérkőzés maga csak egy epizódja volt a másfél napos craiovai tartózkodásunknak, de az a mély gyűlölet és rettegés, amit tapasztaltunk, az már előző nap megkezdődött. A sajtóban már lehetett olvasni, hogy a szurkolóinkat megtámadták, de nem csak az ő hoteljüket, hanem a miénket is. A játékosaink nem sokat aludtak éjszaka, hanggránátokat dobáltak ott, ahol megszálltunk.

Az UEFA-n fog múlni, hogyan dönt, én úgy látom, a magyar futballtársadalom, a többi klub is összezárt ebben az ügyben, amiért köszönet is jár nekik. Abban bízom, hogy az ilyen jellegű gyűlöletkeltés és kirekesztés ellen az UEFA nem csak papíron, de tettekkel is fellép majd.

Az, amit mi a páholyunkból tapasztaltunk, olyat még nem láttam futballpályán.

Régen lehetett látni dél-amerikai, “megye négyes” meccseken ilyen jellegű hangulatot, azt például, hogy a félrenéző biztonságiak segítségével köpködik a cserejátékosokat, hogy az erőnléti edzőt dobálják a nézőtérről. Mindezek után a craiovai klubvezetés a mérkőzést követően elkezdi provokálni a játékosainkat, az pedig, hogy nem vertek meg minket – mondjuk az a többtucatnyi biztonsági ember, aki ott volt -, az annak volt köszönhető, hogy mi higgadtak maradtunk, és hogy a mi biztonsági embereink is ott voltak, és közbeléptek.

Mendelényi elmondása szerint a Honvéd számára csak a román klub kizárása és a magyar csapat továbbjutása az elfogadható döntés.

– Azt szeretnénk, hogy a Craiova a legsúlyosabb büntetést kapja. Ez nem a Craiováról vagy a Honvédról, hanem a futball világáról szól. 

EL: “Nagyobb probléma lett volna, ha megtámadják a Honvéd-szurkolókat, vagy a csapat szállodáját” – a volt FIFA-bírót nem lepné meg a Craiova kizárása