“Nem értem ezt a reakciót”

A Ferencváros vezetőedzője, Szerhij Rebrov a Vidi-meccs visszhangjaira reagált csütörtöki sajtótájékoztatója kezdéseként.

– Lesz még egy meccsünk a Vidi ellen, ahol képesnek kell lennünk győzni. A szerdai mérkőzés a 7. percben eldőlt, de lehetett látni az akarást, szerintem a szurkolók is ezt várják el tőlünk. Jól kezdtünk, és a kiállítás után is jól játszottunk, de a Vidi ellen 10 emberrel nehéz kézben tartani a mérkőzést.

A meccs nem (Dibusz) Dini hibáján ment el, több tényezőből állt össze az eset. Csütörtök reggel beszéltünk róla, kielemeztük a történteket, és ez a tapasztalat segíteni fog bennünket a továbbiakban.

Nem volt sok variációs lehetőségem, és Petrjak Ukrajnában néhány alkalommal játszott már szélső védőt is, ezért döntöttem úgy, hogy játszatom jobbhátvédként. Megtette, amit kértem tőle, jól játszott és próbált a csapat hasznára lenni. Elégedett vagyok vele.

A Fradi megvenné egyik legjobb játékosát – így áll most az ügy

Reagált Kovács István, az M4 Sportnak adott nyilatkozatára is, miszerint a Vidi megmutatta a többi csapatnak, hogy hogy lehet legyőzni a Ferencvárost.

Nem értem ezt a reakciót. Úgy győztek le minket, hogy a 7. perc után eggyel kevesebben voltunk a pályán. Tényleg ez lenne a Fradi legyőzésének a titka?

A mi “titkunk” pedig akkor az lehet, hogy úgy kell játszanunk mindig, mint az első 7 percben: a mérkőzést irányítva, harciasan, helyzeteket kialakítva.

“A játékosok testi épsége a tét”

Rebrov kitért a Fradit sújtó sérüléshullámra, melynek egyik tényezője a kupa- és bajnoki mérkőzések között rövid szünet.

– A sérüléseknek számos oka lehet. Az orvosi stáb mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a helyzetet. Amikor idekerültem, már 6-7 sérültje volt a csapatnak, a tegnapi kupamérkőzés sem javította az arányt. Némely sérülés krónikus, de én és az orvosi stáb is azon dolgozunk, hogy csökkenjen a sérültek száma. Sok a hiányzónk most is, de a holnaputáni mérkőzésen akiket a pályán fogunk látni, mind készen állnak a játékra. Tovább kell lépnünk, innentől kezdve a bajnokságért kell harcolnunk, mindig a következő meccs a legfontosabb. Időnként akár mérkőzés közben is alakzatot váltunk, ha erre szükség van. Szerdán például 4-2-3-1-es felállásban játszottunk, mert Sigér nem volt játékra alkalmas állapotban. Meglátjuk, hogy kik lesznek bevethetőek szombaton, ha szükség lesz rá, ismét változtatunk a taktikán.

Én elmondtam a véleményem, és tisztában vagyok vele, hogy a nemzetközi kupákban szereplő csapatok heti kétszer pályán vannak, de ha a következő hét szabad, miért nem adjuk meg a lehetőséget a Magyar Kupában szereplő kluboknak, hogy vasárnap játsszanak?

A játékosok testi épsége a tét. Lehet, hogy ez is hozzájárult a sérültjeink számához. Persze ha beállunk védekezni, akkor elég két nap kipihenni magunkat, de ha intenzív és agresszív játékot akarunk látni, akkor továbbra is tartom, hogy a játékosoknak szüksége van a pihenésre.

“Mindenkinek magától értetődő, hogy idén mi nyerjük a bajnokságot…”

Rebrov mindemellett emlékeztetett, a bajnoki cím elnyerése nem könnyű feladat, így a befektetett munka jelentőségét nem érdemes alábecsülni.

A Ferencváros 2004 óta egyszer lett bajnok, mégis mindenkinek magától értetődő, hogy idén mi nyerjük meg a bajnokságot. Ez a célunk, de mellette csapatot is építünk, és én látom azt, hogy a játékosok fejlődnek, egyre jobbak. A futballban nem egyik napról a másikra következnek be változások. A Vidi személyében erős vetélytársra találtunk, ezért továbbra is dolgoznunk kell a bajnoki címért.

Végül a Paks elleni bajnokival kapcsolatos várakozásait is megosztotta.

– Láthattuk a Vidi ellen, hogy a szurkolóink 90 percen keresztül kitartottak, és buzdították a csapatunkat a pályán. Úgy gondolom, hogy hazai pályán meg kell mutatnunk, hogy ezt a bizalmat megérdemeljük, agresszívan és intenzíven kell játszanunk a felállástól függetlenül. A Paks ellen játszani mindig nehéz, az első mérkőzésünkön itthon 1-1-et játszottunk, kemény meccs volt. Ebben a bajnokságban mindenre fel kell készülni, úgyhogy most sem számítok könnyű mérkőzésre.

Kínai és arab ajánlatra mondott nemet a Fradi “sztárigazolása”

A sajtóeseményen a zöld-fehérek és az NB I legértékesebbre (2,8 millió euróra) becsült játékosa, a brazil Isael is válaszolt a csakfoci.hu kérdéseire.

Hogy tetszik az új közeg?

– Remekül érzem itt magam, Magyarország remek hely, Budapest pedig gyönyörű. Minden remek. A Fradinál mindenki jó barátságban van, az edzések felhőtlen hangulatban telnek. Nagyon erős a csapategység.

Az NB I legértékesebb játékosaként ugyanakkor nehézségeid is lehetnek.

– Azért jöttem, hogy bajnok legyek, tehát nem foglalkozom az ehhez hasonló statisztikákkal. A Fradi egy nagy csapat komoly ambíciókkal, szeretnék nagy dolgokat elérni itt.

A bajnoki ambíciók mellett minek köszönhető az, hogy a Fradi játékosa lettél?

– Új kihívásra volt szükségem, hiszen hosszú ideje játszottam már Kazahsztánban. Amikor hallottam a Fradi ajánlatáról, a magyar barátaimat, Eleket és Eppelt kérdeztem meg, és ők azt mondták, hogy ez egy nagyszerű csapat, és itt minden rendben lesz. Az tetszett a leginkább, hogy a Fradinak komoly céljai vannak. Bajnokok szeretnénk lenni, és az európai kupaporondon szerepelni.

Voltak egyéb érdeklődők is?

Voltak más ajánlataim, Kínából és Szaúd-Arábiából, sőt maradhattam volna Kazahsztánban is. Ezek az ajánlatok komolyabb fizetéssel kecsegtettek, de amikor kihívásra van szükségem, akkor nem a pénz számít. A sportszakmai ambíciók számomra sokkal fontosabbak az ilyen dolgoknál.

Brazil játékos vagy, de már 7 éve Európában játszol. A taktikára, vagy a technikára helyezed inkább a hangsúlyt?

– A taktikát persze tiszteletben kell tartanom, de brazil játékos vagyok, így elsősorban szabadabb szerepkörben mozgok otthonosan. Szeretek cselezni, váratlan megoldásokat keresek a pályán. Az előző csapatomnál is ez volt a dolgom, nem lesz ez másképp itt sem. Tudom, hogy a taktika előrelendíti a csapatot, de amikor lehetőségem lesz rá, megpróbálok majd valami “brazilosat” mutatni a győzelem érdekében.

Eddig viszonylag rövid ideig láthattunk a pályán. Mikortól várhatjuk tőled az említett “brazilos” megoldásokat?

– Most 80 százalékos állapotban vagyok. Dolgozom keményen azért, hogy formába lendüljek, de két hónapot otthon töltöttem Brazíliában, csapat nélkül készültem. Most már megértjük egymást a csapattársakkal, és a játékstílushoz is kezdek hozzászokni, de nem merülök el a számokban, szeretnék minél előbb a csapat lehető leghasznosabb tagjává válni.

WERNIGG MÁRTON