2020-ban már hatodik alkalommal rendezték meg a Ferencváros bérletesei, támogatói számára az FTC Szakmai Napot, amelyen ezúttal is több témában tartottak előadást. Az FTC elnöke, Kubatov Gábor és a Groupama Arénát üzemeltető Lagardére Hungary Sport Kft. ügyvezetője, Igaz András megnyitó beszéde után a klub részéről az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál, Szergej Rebrov vezetőedző, Hajnal Tamás sportmenedzser, Prukner László utánpótlás szakmai igazgató és Bali Péter erőnléti edző beszélt saját szakterületéről.

A csakfoci.hu az előadások közül Rebrovéból és Hajnaléból idéz az alábbiakban, a legaktuálisabb témát, az átigazolásokat, azok hátterét és mechanizmusát illetően.

Szergej Rebrov, az FTC vezetőedzője: – (…) Folyamatosan elemeztük a játékunkat Tamással is, azt is megnéztük, és összevetettük az idei statisztikai adatokkal, hogyan játszottunk az előző szezonban. Ez alapján erősítettünk a télen.

Azt láttuk például, hogy nem voltunk elég agresszívek az előző idényhez képest, nem voltunk eleget az ellenfél területén, nem szereztünk ott elég labdát, ezért erősítettük meg a középpályánkat. Minden poszton konkurenciaharc van, és örülök, amikor látom, hogy a játékosok miként mennek ki a pályára. Persze, hibáznak, mint mindenki a saját területén. De mi azt vizsgáljuk, hogy ki, mit tesz a hiba után, illetve, hogy tanul-e belőle. Ha ismét elköveti ugyanazt a hibát, amit már átbeszéltünk, az baj. Ha nem teszi bele magát minden meccsbe, minden edzésbe 100 százalékosan, az is.

De azért van konkurenciája, hogy ilyenkor betegyünk egy másik labdarúgót a helyére. Örülök annak is, amit a felkészülés során láttam, ugyanis nem arról volt szó, hogy ha valaki nem játszott eleget, akkor elment, hanem hogy harcolt a helyéért – mondta Rebrov a fradi.hu cikke szerint.


Hajnal Tamás, az FTC labdarúgócsapatának sportmenedzsere: – (…) A vezetőedzőé persze a végső döntés, de elengedhetetlen, hogy a különböző részlegeknek megfelelő legyen a kommunikációja. Ha például van egy sérülés, akkor minél előbb meg kell tudnunk, mi a diagnózis, milyen kezeléseket kapjon a játékos, hogyan történjen a regeneráció, és aztán abból a labdarúgó miként képes visszatérni a mindennapos munkába. Ez egy csapatmunka. Az átigazolások terén is mindig közös döntést hozunk.

Egy-egy igazolás esetében pedig fontos, hogy sokszor türelmesek legyünk. Itt volt Isael példája, aki néhány hónapot követően teljesített úgy, amire azt mondtuk, hogy ez az az Isael, akit mi korábban meg akartunk szerezni. Hasonlóan türelmesnek kell lennünk most például Lodicóval is, aki Dél-Amerikából érkezett hozzánk, teljesen új csapat, új nyelv, új kultúra fogadta.

Egy játékos leigazolásánál az egyik tényező mindig a szubjektív vélemény, amit látunk a videón. A másik a számok, az analizálás. Hihetetlen mennyiségű adat áll a rendelkezésünkre. Most már együttműködünk egy olyan céggel is, amely egy-egy labdarúgóval kapcsolatos óriási adatmennyiségből játékosprofilokat állít elő egy algoritmus segítségével. Mi megfogalmazzuk például, hogy olyan játékost akarunk keresni, aki (1) a pálya bizonyos területén kiemelkedő százalékban passzolja pontosan előre a labdát, (2) a pálya megfelelő zónájában kéri el a labdát – azaz, ezzel kiszűrjük az „alibi” labdaelkéréseket például a pálya hátsó részén – és (3) a cselezésben is jó. Ezek alapján a szűrők alapján az egész világból megmutatja nekünk a program a játékosokat. Olyan előszűrést végez, ami után mi már hatékonyabban tudjuk végezni a munkát. Persze ezt aztán a videós és személyes benyomásokkal is össze kell vetni.

TOVÁBB: A teljes beszámoló itt elolvasható – kattints!