Említette, hogy többé-kevésbé elégedett a felkészüléssel, de a szurkolók elégedetlenek, amiért a csapat nyeretlen maradt ebben az időszakban. Ön hogyan tekint vissza a mérkőzésekre?

Mivel ezek felkészülési mérkőzések, nem lehet egyszerűen behatárolni, hogy a győzelemből, vagy a vereségből tudunk több tanulságot levonni. Minden meccsnek megvannak a maga prioritásai. Bizonyos mérkőzéseken örültem, hogy láttam, miben kell még fejlődnünk. Sok gólt szereztünk, ám sokat is kaptunk, valami nem stimmelt a védekezésünkkel. A hibákat kielemeztük, a játékosok tudják, hogy mire kell odafigyelniük, így remélem, hogy a tétmérkőzéseken már sokkal jobban fogunk teljesíteni.

Jelezte azt is, hogy idővel szeretne áttérni a háromvédős rendszerre, ám először három ép belső védőre volna szüksége. Most már ez is rendelkezésre áll.

A taktikáról sokat nem árulhatok el. Van már három belső védőnk, így valóban lesz lehetőségünk új rendszerben is felállni, de az idény első felében jól teljesítettünk két védővel, úgyhogy egyelőre ezt a taktikát visszük tovább. A jövőben fogunk más alakzatban is játszani, mert látom, hogy a játékosok fogékonyak erre, de ha egy másik rendszerre szeretnénk átállni, ahhoz sok időre lesz szükségünk. A játékosoknak a támadás és a védekezés minden mozzanatát meg kell érteniük, ez rengeteg időt vesz igénybe. Két belső védővel jól teljesítettünk, így a Honvéd ellen még semmiképp sem tervezek ezen változtatni.

Ha már a szombati mérkőzésről beszélünk: hány új igazolást tervez bevetni?

Erre egyelőre nem tudok válaszolni, meg kell néznünk, hogy ki milyen állapotban lesz. Nem minden igazolásunk készül úgy, hogy játszani fog, Tokmac Nguen például a héten csatlakozott a csapathoz, ő még semmiképp sem lesz bevethető aznap.

 

Az új arcok mellett már jól ismert játékosok is megtalálhatóak a Fradi keretében. Mi a helyzet Böde Dániellel? Lesz rá lehetősége, hogy visszatérjen a kezdőbe?

Dani a csapat tagja, és nagyon keményen dolgozik, így megérdemli, hogy maradjon. Sok jó támadónk van, Dani egy közülük, és küzd azért, hogy a kezdőbe kerüljön.

Korábban azt is mondta, hogy szélső védő posztra is keres játékosokat, ám eddig nem érkezett olyan, akinek ez az elsődleges pozíciója. Ki tehermentesítheti a Heister-Lovrencsics kettőst?

Dvali képes balhátvédet is játszani, Botka pedig képes jobbhátvédként szerepelni. A védelem most már kezd összeállni, ha mindenki egészséges marad, nem lesznek problémáink.

Azaz Botkára a jövőben ismét jobbhátvédként számít?

Több poszton is bevethető. Kedvelem a hozzá hasonló játékosokat, akik több pozíciót is megértenek, és rendelkeznek azokkal a képességekkel, hogy be is játsszák azt.

Wilmotsról korábban elmondta, hogy még meg kell harcolnia a helyéért a csapatban. Ugyanez a helyzet Ramadannal és Szeretővel is?

Mindhárman keményen dolgoznak, de nem könnyű dolog Magyarország legjobb csapatába beilleszkedni, és azonnal berobbanni. Jól teljesítenek az edzéseken, és jó játékosok lesznek a jövőben. Ha jobban dolgoznak, mint a posztriválisaik, akkor meg fogják kapni a lehetőséget.

Elképzelhető, hogy Wilmots és Ramadan lesznek a légióskorlát áldozatai?

Február 15-ig még van időnk mindent átgondolni. Akkor zár az átigazolási időszak, addig kell megnéznünk, hogy mennyi játékosunk lesz az ő posztjukon.

Miha Blazic említette, hogy az ünnepekre is megkapták az edzéstervet, míg Supka Attila kijelentette, hogy a Honvéd játékosai pihenőt kaptak erre az időszakra. Jelenthet ez bármiféle különbséget?

Amikor én játékos voltam, és nem kaptam edzéstervet, akkor is végeztem különféle gyakorlatokat a szünetben. Nem mindenki tesz így, de nem tudom elképzelni, hogy a Honvéd játékosai 2-3 héten keresztül nem csináltak semmit. A sport, a futball az életünk, nem tudunk egy hónapra leállni vele.

Mit gondol magáról a Honvédról?

Egy erős csapat, védekezésben nagyon jól teljesítenek, és veszélyesek a kontratámadásaik. Megvannak a játékosaik ehhez a játékmódhoz. Ez a csapat megérdemelné akár a harmadik helyet is, de a bajnokság nagyon kemény. Ahogy láthatta ősszel, 6 pontot veszítettünk kiesőjelölt csapatok ellen, így minden ellenfelet komoly kell vennünk, attól függetlenül, hogy hogy állnak.

Egyetért azzal, hogy kiemelt jelentőséggel bír a szombati Honvéd elleni találkozó?

Hány pontot is kap a győztes? Hármat, mint mindig. Számomra minden meccs ugyanolyan fontos, ugyanúgy kell rá készülnünk. Persze, ez most egy első mérkőzés, mindenki tűkön ülve várja már a kezdést, de ettől függetlenül most is koncentrálnunk kell.

Az előző 10 mérkőzésből 8-at megnyert a Fradi a Honvéd ellen. Nem gondolja, hogy a játékosai elbízhatják magukat ennek tudatában?

Nem szeretem ezeket a statisztikákat. Erre az egy mérkőzésre kell koncentrálnunk, meg persze saját magunkra, és 3 pontot kell szereznünk. Az előző 10 mérkőzés nem fogja nekünk megnyerni a szombatit.

WERNIGG MÁRTON

Blazic: A Honvéd-meccs egészen más lesz, mint a többi

A szlovén Miha Blazic abszolút alapembere volt az ősszel is a zöld-fehéreknek és a téli “megújulás” után sem valószínű, hogy ez változni fog. A 25 éves védő a csakfoci.hu-nak a téli felkészülésről, a Honvéd elleni tavaszi nyitómeccsről és saját, illetve Rebrov szerepéről is beszélt.

Az ünnepekre is kaptatok edzéstervet, vagy a pihenésé volt a főszerep?

Természetesen adtak ki nekünk elvégzendő feladatokat. Amikor visszatértünk a szünetről, készek azért nem voltunk, de nem estünk ki a ritmusból.

Supka Attila említette korábban, hogy a Honvéd-játékosok nem kaptak ilyen jellegű feladatokat. Láthatják kárát ennek véleményed szerint?

Nem foglalkozom más klubokkal, de ebben a bajnokságban minden játékos profi, így ha nem adnak ki edzéseket, akkor is formában tartja magát mindenki valamilyen módon. Ez tehát nem lehet probléma.

Mit gondolsz az új igazolásokról? 

Az egész csapat jó állapotban van fizikálisan, és a törökországi edzőtábor során úgy éreztem, hogy az új igazolások is jól beilleszkedtek. Persze több időre lesz szükségünk, mert a felkészülés rövid volt, de szerintem ez a normális, és az új játékosok is jól haladnak afelé, hogy 100 százalékosan a csapat részének mondhassuk őket.

Korábban említetted, hogy nem igazán értitek, hogy mit vár tőletek Rebrov. Változott ez valamelyest azóta?

Igen, mindannyiunknak újszerű volt az ő szemlélete. Most már jobban megértjük, és mindannyian tudjuk, hogy mit vár tőlünk. Ezt próbáljuk megvalósítani a pályán is, és ha nem is mindig sikerül teljesen, a legfontosabb az, hogy mindenki tudja a dolgát.

A Fradi hat játékost igazolt, míg a Vidi kettőt. Inkább előnyt, vagy hátrányt jelent a riválisokkal szemben a sok új arc?

Azoknak a játékosoknak, akik régebb óta itt vannak, az a dolguk, hogy segítsék az újak beilleszkedését. Ezen dolgozunk most, és ha ez sikerült, akkor már könnyű dolgunk lesz. A csapattársaim mind nagyon rendesek, és győzni akarnak, mindenki a csapat érdekét tartja szem előtt.

A Fradi és a Vidi jelen pillanatban kimagaslik a mezőnyből. Melyik csapatot tartod a legerősebbnek a többiek közül?

Más csapatról nem szeretnék beszélni, csak a sajátomról és magamról. Mi a lehető legjobban próbálunk dolgozni, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. Magyarországon sok jó csapat van, így egyet nem is lehetne kiválasztani. Nem tartanám korrektnek a többi erős klubbal szemben, ha egyet kiemelnék.

Rebrov kinevezése óta sok minden történt. Miben változott a te szerepköröd?

Most jobb belső védőt játszom, így az erősebb lábamat használom, ezáltal több megoldásra van lehetőségem a labdával. Másrészt viszont egy belső védőnek mindig az a feladata, hogy olyan keveset hibázzon, amennyit csak lehet, és hogy szilárdan álljon a helyét. A stílus változik, de a cél ugyanaz: elkerülni a kapott gólt, és segíteni a támadásépítést hátulról.

Az építkezés mellett azért a góllövésből is kivetted a részed az előző idénybeli 7 góloddal, ám elmondásod szerint ennyivel sem voltál elégedett. Mit gondolsz, idén felülmúlod ezt?

Ha előremerészkedem, mindig megpróbálok gólt szerezni. Azt szeretném, hogy a csatáraink lőjenek annyit, amennyit csak lehet, mert ez alapvetően az ő feladatuk. Jó érzés gólt lőni, de védőként nem mondhatod azt, hogy ennyi és ennyi találat a célom, mert számunkra ez nem mindennapi.

Mit gondolsz a Honvéd elleni összecsapásról? Csak egy meccs a sok közül, vagy kitüntetett jelentőséggel bír?

Ez a meccs egészen más lesz, mint a többi. A Honvéd egy remek csapat. Az előző mérkőzésen 1-0-ra nyertünk ellenük, tavaly tavasszal 1-1-et játszottunk, mindkettő nagyon nehéz találkozó volt. A legjobb formánkat kell nyújtanunk, viszont ha valóban ezt tesszük, akkor nincs félnivalónk. Ez egyfajta derbi, szurkolóknak és játékosoknak egyaránt, viszont ha ugyanolyan koncentráltak tudunk maradni, mint a többi meccsen, akkor jönni fog az eredmény is.