Honlapunkon kedden számoltunk be arról, hogy a hírek szerint az UEFA megadta a zöld jelzést egy harmadik nemzetközi kupasorozat bevezetésére.

A témával kapcsolatban Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója az európai futballklubok szövetségének (ECA) horvátországi közgyűléséről hazaérkezve mondta el a véleményét a fradi.hu-nak.

– A közgyűlés második napjának a legfontosabb témája az volt, hogy hogyan lehet átalakítani a nemzetközi kupaporond rendszerét a 2021-2024-es ciklusra úgy, hogy nagyobb résztvevői létszám legyen a csoportkörökben – mondta Orosz Pál. – Az országokat és ezáltal az országokat képviselő klubokat már korábban szubdivízókba sorolták és a magyar klubok a negyedik szubdivízióban vannak.

Nem titkoltan, a harmadik és negyedik szubdivízió képviselőinek kimondott célja volt már hónapokkal ezelőtt, hogy az Európa Liga-csoportkör létszámát felemeljék 64-re, hogy ennyi klubnak legyen a Bajnokok Ligájában szereplő 32 klubon kívül esélye a szereplésre az EL-csoportkörben a 2021-2024-es ciklusban.

“Nem elfogadható, hogy a nagyok még nagyobbak, a kicsik még kisebbek legyenek”

A változások viszont valószínűleg úgy valósulnak majd meg, hogy a Bajnokok Ligája mellett a második és a harmadik számú sorozatban is 32-32 csapat szerepel majd.

– Ezzel kapcsolatban a tárgyalások elején is fenntartásaink voltak, és most is vannak. Mivel a 4. szubdivízió képviseletében én is tagja vagyok annak az ECA-munkacsoportnak, amely a változási lehetőségek kritériumait vizsgálja, ennek több, az UEFA-val való megbeszélésen is hangot adtunk, mégis egyre erősödött a három 32-es versenysorozat támogatottsága a 64-es EL-el szemben. Azt semmiképpen nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a futball esetlegesen még jobban polarizálódjon és a nagy klubok még nagyobbak, a kicsik még kisebbek legyenek. Egy új struktúra esetleges lebonyolítási rendszerei, pénzügyi konstrukciói, a játéknapok, és a bejutási rendszerek opciói még kidolgozásra várnak, de túl sok idő erre már nincs, hiszen a végső döntést valószínűleg már decemberben meghozza az UEFA Végrehajtó Bizottsága.

 

Amennyiben mégsem az EL bővítése kerül elfogadásra, akkor a legfontosabb szempontok számunkra egy esetleges harmadik versenysorozattal kapcsolatban azok lennének, hogy ne legyenek kisebb pénzek ott, mint az Európa Ligában, a koefficiens szempontjából is azonos legyen az EL-el, a top öt bajnokság képviselői is jelen legyenek benne, és ezáltal is megfelelőképpen legyen pozicionálva a piacon.

A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ!