Magyar passzok, bolgár gólok

Csütörtök este a Ferencváros labdarúgócsapata csoportkörös mérkőzést játszott hazai pályán a bolgár bajnok Ludogoreccel szemben, és 3-0-ra kikapott. Habár nagy vendégfölényt feltételez az eredmény, de ez olyan szempontból kissé csalóka, hogy a statisztikai mutatók alapján mégsem volt ekkora a különbség a két csapat között.

A Fradi például több lövéssel kísérletezett. A zöld-fehérek összesen 18 alkalommal próbálkoztak a mérkőzés során, ezek közül öt eltalálta, tíz elkerülte a kaput, és három alkalommal tudtak blokkolni a razgradi védők. A Ludogorec összesítve hattal kevesebb kísérletet számlál.

A labda is többet volt a zöld-fehéreknél. A teljes mérkőzésen 53%-ban az FTC birtokolta a labdát, a második félidőben ennél is magasabb volt ez a szám, 60%-ig jutottak el Sergei Rebrov játékosai, igaz, ebben az időszakban már emberelőnyben futballoztak. Ráadásul többet és pontosabban passzoltak: kísérleteik 89%-ban találtak társat, és 492 pontos passzuk volt – a Ludogorec 85%-ot és 377 sikeres átadást mutatott fel.

A Ferencváros vezetőedzője a találkozót követően a negatívumok között sorolta fel csapata védekezését, ami helytálló, ezen a téren egy dolgot lehet kiemelni: 38 alkalommal szerezték vissza a labdát Sigér Dávidék, míg ellenfelük három alkalommal kevesebbszer. Rebrov ugyanakkor megdicsérte csapatát amiatt, hogy sok helyzetet alakított ki, és ezt a számok is visszaigazolják, a hazai együttes 68 veszélyes támadást vezetett, míg ellenfele csak 34-et.

Lehet haszna a vereségnek?

A Fradi tizenöt év után játszott ismét csoportmérkőzést nemzetközi sorozat főtábláján, valamint több játékosa is most debütál ezen a szinten, miközben bolgár vetélytársa ilyen téren sokkal előrébb jár: 2013 óta – egy kivétellel – minden alkalommal bejutott az EL-, vagy a BL csoportkörébe, sőt, előbbi sorozatban már a legjobb 16 csapat közé is eljutott már.

Habár az FTC szurkolói nyilvánvalóan csalódottak a tegnapi mérkőzés során, a Ludogorec rajtja után (2 győzelem, 8-1es gólkülönbség) látszik csak igazán, hogy mekkora bravúr volt a Fraditól, hogy a Bajnokok Ligájában kettős győzelemmel búcsúztatta el a bolgárokat. Ha pedig megtartja azokat az elemeket, amik most, egy háromgólos vereségnél is jól működtek, valamint hatékonyabban használja ki a helyzeteit, akkor szerezhet még örömöt drukkereinek a csoportkörös szereplése során.

Ehhez persze az is kell, hogy az FTC labdarúgói az első pillanattól kezdve az utolsóig az Európa Liga szintjének megfelelően koncentráljanak.

Ez a szint azonban jelenleg nehezen elérhető az európai porondon szereplő magyar csapatoknak, tehát a nemzetközi rutint csak nemzetközi tétmeccsen lehet összeszedni. De általánosságban lehet abban bízni, hogy ebben is megtörténhet az előrelépés, ahogy az a magyar csapatok selejtezőbeli teljesítményében is vannak már biztató jelek. Hiszen amíg tavaly a MOL Fehérvár, addig idén az FTC jutott be az Európa Liga csoportkörébe – ez az elmúlt időszakhoz képest jelentős előrelépés -, ezáltal a korábbi évekkel ellentétben a hazai labdarúgóklubok is jóval több nemzetközi tapasztalathoz jutottak.

Ha ez a tendencia folytatódik, és a magyar klubok évről-évre bejutnak egy nemzetközi kupasorozat csoportkörébe,

akkor jó esély van rá, hogy az ott megszerzett rutin révén, pár év múlva egy ilyen kiélezett mérkőzést, mint a csütörtöki FTC-Ludogorec EL-találkozó, már ne vereséggel zárjon egy magyar csapat. Azonban, ahogy a bolgárok elleni meccs is megmutatta, ezt a kellemetlen „tanulópénzt” nagy eséllyel meg kell fizetniük még a közeljövőben a nemzetközi porondon szereplő magyar csapatoknak.