Sztanyiszlav Csercseszovnak, az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitányának immáron két bajnoki címe Európában edzőként, hiszen a Legia Varsó után a Ferencvárossal is a csúcsra ért. De van esély arra, hogy újabb trófeával írja be magát a Ferencváros történetébe, ha sikerrel veszi csapatával a Paks elleni, május 11-i Magyar Kupa-döntőt – többek között erről is nyilatkozott a tréner az orosz championat.com-nak.


Csercseszov arról is mesélt, hogyan töltötte az Újpest legyőzését követő estét-éjszakát.

Az elnökkel, a vezetőséggel és a srácokkal ültünk egy órát a stadionban. Kilenc órakor már otthon voltam. Hétfőn már edzésünk volt, nem adtam szabadnapot a csapatnak – mondta a szakember, majd a lap közbeszúrására, miszerint ez elég “kegyetlen” lépés volt a részéről, így reagált:

Van egy meccsünk 29-én, utána pihenni fognak. Kiszámoltuk, hogy így kényelmesebb lesz a felkészülés. Normális ez a munkafolyamat.

A tréner így értékelte azt, hogy végül elérték az idény legnagyobb célját, azaz a bajnoki címet a csapattal:

Csak pozitív érzelmek vannak bennem. Elértük azt a sikert, amit szerettünk volna. Örülök, ahogy a csapat reagált az igényeinkre, ahogy mindent megtesz a pályán – jó úton járunk. Persze, nem mindig sikerül minden, de a lényeg, hogy megértjük egymást. Bár itt szinte a Bábel tornya van – 14 országból származó játékosok, de meg kell hallanunk egymást. Igen, mindenkinek más a mentalitása, de ez lehetővé teszi a fejlődést is.

A szakembert megkérdezték, hogy megbeszélték-e már a következő szezon teendőit és céljait a vezetőséggel.

Az elnök úr hétfő estére egy kis vacsorát és összejövetelt beszélt meg velünk. Stratégiailag szeretnénk felvázolni, hogy mit kell tennünk. Megbeszéljük a keret kialakítását, az igazolásokat és a terveinket is – mondta Csercseszov még hétfőn.

Az interjú során kitértek arra is, hogy a Legiától rögtön azután távozott, hogy duplázni tudott a varsói együttessel. Itt azonban hosszabb távra tervez a vezetőedző.

Szó sincs arról, hogy távozom. Lengyelországban megvolt a lehetőségem arra, hogy elhagyjam a klubot. Itt élő szerződésem van és nem is gondolkodunk másban.

A bajnoki győzelemért megdolgoztunk, az emberek elfogadtak minket, kulturáltan bánnak velünk, felismernek minket az utcán. A kezdet nehéz volt, ahogy már korábban mondtam. A csapat fele nem állt a rendelkezésünkre, szinte nem is voltak edzéseink. Ilyet még nem tapasztaltam a pályafutásom során, de ez is segített a fejlődésben. Az edzői stáb végül kitalálta, hogyan lehet ebből a helyzetből kijönni. Nem foglalkoztat, hogy valószínűleg én leszek az egyetlen orosz edző a Bajnokok Ligájában. Csak a munkára koncentrálok, a vezetőséggel együtt dolgozva és semmi nem vonja el a figyelmemet.

A Bajnokok Ligája-csoportkörbe történő bejutás vágya megvan bennünk, még a klub elnökével kell megbeszélnünk, hogy mi szükséges ehhez. Fontos, hogy a vágyaink egybeessenek a képességeinkkel és a lehetőségeinkkel.

Csercseszov és az FTC számára az idényben még a kupagyőzelem és a duplázás lehetősége ad komoly célt.

Ez így van, de erre még nem gondolunk. Még három bajnoki meccsünk van a kupadöntőig, van min dolgozni. Ráadásul az utolsó meccs után a srácoknak kisebb sérüléseik is vannak. Mindannyiunkat helyre kell hoznunk. A Ferencváros hat éve nem tudott duplázni. Jó lenne tehát megnyerni a kupát is, hogy ebből a szempontból is bekerüljünk a klub történetébe – tette hozzá a szakvezető.

BL: A Fradi a Slovant elkerüli, de a lengyel bajnok rögtön jöhet – ez kell a dupla kiemeléshez