“A Ferencváros a végsőkig el fog menni. Ez már nem a pénzről szól, hanem arról, hogy ezt a Ferencvárossal senki nem teheti meg” – fogalmazott Orosz Pál a ghánai Joseph Paintsil egyre kuszább és furcsább átigazolási ügye kapcsán.

Ahogy azt a csakfoci.hu elsőként megírta, Az év gólja díjat a szurkolói szavazatok alapján bezsebelő, remek félévet maga mögött tudó 19 esztendős ghánai Fradi-játékos, Joseph Paintsil maláriában szenved – mindezt a Ferencváros is megerősítette honlapunknak. Eközben belga sajtóhírek szerint Paintsil már meg is egyezett a játékossal állítólag Afrikában tárgyaló belga Genkkel, nem könnyű tehát tisztán látni jelenleg a tehetséges légiós ügyében, akinek már edzésre kellett volna jelentkeznie a bajnoki listavezetőnél.

“December 21-én megállapodtunk”

Az FTC Zrt. vezérigazgatója szerint viszont egyértelmű a helyzet, azaz az NB I-ben 6 gólos ghánai támadó középpályást (kölcsön-, és munka-)szerződés köti az Fradihoz, így vissza kellene (kellett volna) térnie Budapestre.

– Paintsilt, mint több más távoli kontinensről érkező játékost, kölcsönszerződés köti a Ferencvároshoz, ez egy bevett gyakorlat, főleg egy ilyen fiatal játékos esetében, mint ő. Más kultúrközegből érkezik, nem lehet tudni előre, hogy itt hogyan fog funkcionálni, és ilyenkor bevett gyakorlat, hogy kölcsönvesszük. A szerződés ilyenkor tartalmaz egy vételi opciót is a Ferencváros részére, hogy amennyiben elégedettek vagyunk a teljesítményével, a kölcsönszerződést és az érvényes munkaszerződést is tartalmazó időszak után, azaz 2018 június 30. után az érvényesített opcióval végleg idekerülhet a játékos egy, a szerződésben feltüntetett összegért cserébe. Egy kritériuma van ennek, a játékossal is meg kell állapodnia a javadalmazásában, illetve a különböző bónuszokban. Ez meg is történt 2017. december 21-én. Paintsilnek már itt kellene lennie a 2018 június 30-ig érvényes kölcsönszerződés és munkaszerződés alapján, meg kellett volna jelennie ugyanakkor, mint a többi játékosnak. 

Megtették az első lépéseket a jogi úton

Mivel Paintsil nem jelentkezett jelenlegi klubjánál, az FTC megindította a lehetséges jogi lépéseket.

Felvettük a kapcsolatot azzal a zürichi jogi irodával, amely egyébként a Ferencvárost nemzetközileg képviselni szokta, méghozzá sikerrel. El fogunk menni az UEFA-hoz, a FIFA-hoz, minden érintett féllel felvettük a kapcsolatot, most fogjuk bevonni a ghánai magyar nagykövetséget is. Ez egy precedens értékű dolog lesz, mindenki láthatja majd, hogy a Ferencvárossal ilyet nem lehet tenni. 

Ami a belga Genk érdeklődését, sőt, vételi szándékát illeti, Orosz elmondása szerint náluk nem jelentkeztek a belgák.

Nem vették fel a kapcsolatot a Ferencvárossal, ellenben értesülésünk van nekünk is erről. A jogászaink – mind az itthoniak, mind az említett zürichi iroda – már felvették a kapcsolatot a Genkkel. (…) számunkra az az ügy tanulsága, hogy mindenféleképpen érvényesíteni kell a jogunkat, ez nem pénzkérdés, hanem presztízsügy. A végsőkig el fogunk menni, hogy az igazunkat érvényesítsük.

A reptéren várták Paintsilt, de helyette a malária híre jött

Paintsil állítólagos maláriás megbetegedéséről is beszélt a klubvezető.

Kaptunk egy kórházi jelentést erről Ghánából (ennek egy részlete látható a cikk alatt – a szerk.), én magam furcsálltam, hogy egy maláriás játékost hazaengednek, mondván, hogy majd jöjjön vissza vizsgálatra…vártuk őt 11-én a repülőtéren, de nem érkezett meg, majd 12-én kaptuk meg ezt a kórházi jelentést. A mai napon kell visszamennie kontrollra és amennyiben meggyógyult, a héten mindenféleképpen várjuk őt vissza.