Súlyos és az elmúlt évtizedeket tekintve történelmi vereséget szenvedett az Újpest szerdán, a Ferencváros ellen. 4-0-ra győztek a zöld-fehérek a Szusza Ferenc Stadionban, kiesőhelyre lökve ősi riválisukat, és egyben megerősítve vezető helyüket a tabellán. Tegyük hozzá, az előzetes eredmények, számok és különbségek is előrevetítették a vendégek sikerét.

A négygólos különbség azonban egyáltalán nem jellemző a két csapat rivalizálására, legalábbis az elmúlt bő negyedszázadot tekintve. Kivételt jelentett természetesen a 2010-es, 6-0-s lila-sikerrel véget ért bajnoki, kiütéses FTC-győzelemig azonban egészen 1990-ig kell visszautazni az időben, azóta nem fordult elő, hogy legalább négy góllal nyerjenek a ferencvárosiak – sem otthon, sem idegenben.

1990. augusztus 18-án, Nyilasi Tibor vezetőedző debütáló meccsén a zöld-fehérek 5-0-ra győztek a Megyeri úton Szenes és Fonnyadt duplájával, valamint Bánki góljával), ám azóta megközelíteni sem nagyon tudták ezt az eredményt legnagyobb ellenfelükkel szemben.

4 gólig mindössze egyszer, egy 2014-es Ligakupa-találkozón jutottak azóta a zöldek az Újpest ellen, de ott a lilák maguk is betaláltak egyszer.

A fiatalabbak kedvéért: 1990-ben még Antall József volt Magyarország (rendszerváltó) miniszterelnöke, Göncz Árpád lett a köztársasági elnök, az MDF nyerte a választásokat, Moszkvában Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter megállapodott a szovjet csapatok kivonásáról, ebben az évben lett a legendás Ayrton Senna másodszor is világbajnok a Forma 1-ben, ekkor robbant be a magyar könnyűzenébe a Bonanza Banzai második nagylemezével, az NSZK harmadszor is megnyerte a labdarúgó vb-t, és taxisblokád bénította meg napokra Budapest és az ország közlekedését. Nem mellesleg a magyar foci bajnokcsapatát Újpestnek hívták.

Újpest: Mélyül az árok

A szerdai találkozó egy korszakosnak mondható Fradi-csúcsot, másrészt pedig az Újpest súlyos válságának újabb jelét jelentette.

A télen igazolt vezetőedző, Michael Oenning harmadik bajnokiját is elveszítette a kispadon, csapatának gólkülönbsége pedig 2-12 azóta az NB I-ben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Oenninggel utolsó három edzőmeccsén is kikapott a IV. kerületi gárda (itt 2-11 volt a gólkülöbségük – összesítve pedig 4-23, a hat vesztes mérkőzésen), akkor élesen kirajzolódik, mekkora bajban is van minden idők egyik legsikeresebb magyar klubja.

Amelynek egyetlen 2021-es sikerét a másodosztályú Gyirmót január 9-i legyőzése jelentette eddig egy felkészülési mérkőzésen.

Az Újpest és Oenning idei eredményei:

Január 9. (edzőmeccs, idegenben): Gyirmót (NB II) 2-1

Január 13. (edzőmeccs, idegenben): Bp. Honvéd 2-3

Január 13. (edzőmeccs, otthon): ETO FC Győr (NB II) 0-3

Január 16. (edzőmeccs, idegenben): Puskás Akadémia 0-5

Január 23. (bajnoki, otthon): MOL Fehérvár 0-5

Január 30. (bajnoki, idegenben): Mezőkövesd 2-3

Február 3. (bajnoki, otthon): Ferencváros 0-4

DUDÁS GÁBOR