Hétfő délután hivatalossá vált, hogy a 25 éves kolumbiai José Cortés a DVTK második téli igazolása. A jobblábas labdarúgó elsősorban a pálya bal oldalán támad, de középen is bevethető. December 28-án még bajnoki mérkőzést játszott, így számára nem lehet gond a felkészülés kezdete – olvasható a dvtk.eu-n.

– Örülök, hogy a DVTK játékosa lehetek – mosolygott José Cortés. – Gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy Európában szerepeljek, ami most teljesül. Elsősorban támadó szellemű játékosnak tartom magam, aki imád cselezni, a szélről beadni, gólpasszokkal szolgálni ki a társakat, és persze gólt lőni, ha úgy adódik a helyzet. Ugyanakkor a csapat érdekében a védekezésből is kiveszem a részem. Magyarországon elsősorban szeretném beverekedni magam a csapatba, minél többet játszani, és meghatározó játékossá válni. Hosszú távon pedig az minden vágyam, hogy a csapattal valamilyen címet nyerjek, és megmutassam magam az európai kupaporondon.

– Riki egy jobblábas, erős felépítésű szélső támadó, aki támadásban és védekezésben is keresi a párharcokat, ahol a fizikai erejét és a sebességét egyaránt tudja kamatoztatni – mutatta be Benczés Miklós sportigazgató. – A fejjátéka is kiemelkedő, jól érkezik a kapu elé. Végigjátszotta a decembert, jó formában érkezik Diósgyőrbe. A szakmai stáb kívánságlistájának élén egy gólerős támadó szerepelt. Azért esett rá a választás, mert a mentális, technikai, taktikai és anyagi szempontok alapján szóba jöhető labdarúgók közül ő volt a legelső jelölt. A szélső kiválasztása során a menedzserek ajánlása mellett több mérkőzés teljes felvételét is megtekintettük, ahol láttuk, hogyan támad, hogyan védekezik, hogyan helyezkedik. És mivel személyesen nem állt módunkban megnézni, az egykori diósgyőri labdarúgó, Vicente Arze véleményét is kikértük, aki jól ismeri a bolíviai bajnokságot.

José Ricardo Cortés nehéz sorsú családból származik, focizni is az utcán kezdett, és csak 14 éves korában került egy sportiskolába. Ezt követően előbb Kolumbiát (Medellín, Bogotá, Pereira), majd a világot vette a nyakába. Mexikóban, Finnországban és Litvániában is járt próbajátékon, végül Bolíviában találta meg számítását. Még mindig csak 23 éves, amikor visszatért szülőhazájába, immár az első osztályba, a legutóbbi két évben pedig ismét a bolíviai élvonalban szerepelt.